In hinderlaag 49 Iraakse soldaten doodgeschoten

In een van hun dodelijkste hinderlagen tot nu toe hebben rebellen in Irak zaterdagavond drie minibusjes met Iraakse soldaten onderschept en 49 van hen gedood. Het gebeurde op een weg ten noordoosten van Bagdad. Bij een andere aanslag werd een Amerikaanse diplomaat gedood.

De soldaten, leden van de Nationale Garde, waren ongewapend en in burger op weg naar huis na afronding van hun opleiding in Kirkush, 90 kilometer ten noordoosten van Bagdad. ,,We vonden hen neergelegd in groepen van twaalf met kogels in hun hoofd'', aldus een woordvoerder van de garde.

Volgens een hoge veiligheidsfunctionaris waren de meeste slachtoffers afkomstig uit arme families in shi'itische zuidelijke steden. Hij zei dat de aanslag kennelijk was uitgevoerd door een ,,grote, goedgeorganiseerde eenheid die over goede informatie beschikt''. De aanslag versterkt de Amerikaanse en Iraakse verdenking dat rebellen contacten hebben bij de veiligheidsdiensten. Sommige politiefunctionarissen zeiden dat de daders in Iraakse militaire uniformen waren gekleed. Bij aanslagen op Iraakse politiemannen en soldaten zijn het afgelopen anderhalf jaar al ongeveer 800 doden gevallen.

De Al-Qaeda organisatie voor heilige oorlog in Irak, de nieuwe naam voor Tawhid wal Jihad van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi, eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op in een verklaring op een moslimextremistische website. De authenticiteit van deze melding kon niet worden geverifieerd.

De Amerikaanse diplomaat werd gisterochtend vroeg gedood bij een mortieraanval op een Amerikaanse basis bij de luchthaven van Bagdad. Hij was voorzover bekend de eerste Amerikaanse diplomaat die in Irak werd gedood sinds de oorlog in maart 2003 begon.

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) bevestigde vandaag de verdwijning van 350 ton conventionele explosieven uit een vroegere Iraakse militaire installatie die in het verleden een rol speelde in Saddam Husseins kernwapenprogramma. The New York Times meldt vandaag dat de explosieven, die kunnen worden gebruikt om gebouwen op te blazen en om kernwapens tot ontploffing te brengen, zoek zijn. Voor de oorlog hielden IAEA-wapeninspecteurs de explosieven in de gaten. De inspecteurs werden kort voor de oorlog teruggetrokken. Wanneer de explosieven zijn gestolen, is niet bekend.