`Hoe Britser de Europese Unie, hoe sceptischer de Brit

De Union Jack halfstok en in koeienletters `Surrender' op de voorpagina.

Zo vatte de eurofobische Mail on Sunday gisteren het bericht samen dat de Britse regering bij asielbeleid en immigratie nauwer formeel wil samenwerken met andere EU-lidstaten, onder meer door visa en grensbewaking te coördineren.

Als David Blunkett, minister van Binnenlandse Zaken, vandaag in Luxemburg het oude vetorecht inruilt voor een gewogen stemming ,,geeft hij onze voordeursleutel aan Brussel'', aldus de krant. ,,Na duizend jaar is het zover: RIP Britannia''.

Het is niet voor het eerst dat een tabloid-krant het overlijden van de natie meldt. En het is vast opnieuw voorbarig. Maar het komt op een gevoelig moment: in de week dat de 25 EU-landen in Rome hun constitutie ondertekenen.

Na `Irak', en misschien wel juist omdat premier Blair dankzij `Irak' een jaar heeft verspeeld, is `Europa' een van de grotere hoofdpijndossiers.

Deelname aan de euro leek al langer achter de horizon gezakt. Blair heeft een referendum beloofd over de grondwet. Maar uit peilingen en lokale verkiezingen, waarbij de fel anti-Europese Independence Party (UKIP) tweede werd, blijkt dat het land `nee' zal zeggen.

Zolang de regering niet zelf actief campagne voert vóór Europa, blijven UKIP en de aan de rechterflank beknelde Tories de agenda bepalen. Het belang van een reeks onderwerpen, van handel tot immigratie, wordt zo afgemeten aan het vermeende verlies van soevereiniteit, waarbij de regering in het defensief is.

Minister Blunkett was vanochtend gedwongen het Britse belang van samenwerking te verdedigen om allerlei ongewenste vreemdelingen buiten te houden. Het oude vetorecht was onwerkbaar in een Unie van 25 lidstaten, zei hij, maar de Britten hielden hun `recht van opt-out' vergelijkbaar met het Schengenverdrag waaraan ze evenmin meedoen.

Tony Blair belegde voor vanmiddag onverwachts een persconferentie, vermoedelijk met eenzelfde tegenaanval als doel.

Niemand bewtijfelt dat de Britten in Europees verband de laatste tijd vaak hun zin hebben gekregen. Maar naarmate de Europese Unie dus `Britser' word, is de euroscepsis alleen gegroeid. Dat blijft waarschijnlijk nog even een paradox.