Filmmakers geven asielzoekers `gezicht'

Meer dan negentig Nederlandse filmregisseurs maken korte portretten van asielzoekers die ten minste vijf jaar in Nederland verblijven en dreigen te worden uitgezet. Dit project, getiteld `26.000 gezichten', begint half november met achttien portretten bij de regionale omroep RTV Utrecht.

De portretten worden ook vertoond op het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA), dat 18 november begint. De VPRO zal een aantal van de filmpjes uitzenden, Nederland 3 overweegt de overige portretten te vertonen. De korte films worden gemaakt door onder anderen Paula van der Oest, John Appel, Heddy Honigmann, Danniel Danniel, Rudolf van den Berg, George Schouten en Frans Bromet.

Met de twee minuten durende films willen de filmmakers hun verbondenheid uitdrukken met de geportretteerden, die hun land van herkomst zijn ontvlucht vanwege oorlog of politieke vervolging. ,,Door deze mensen – en hun kinderen – een gezicht te geven en hen de komende jaren te blijven volgen in hun lotgevallen, hopen wij meer begrip te kweken voor hun noden'', zegt initiatiefnemer Joost Bosland.

Bij de première van de films op 16 november in Muziekcentrum Vredenburg wordt een debat gehouden waarvoor behalve omroepdirecteuren ook Ruud Lubbers, hoge commissaris voor de vluchtelingen van de VN, en minister Verdonk zijn uitgenodigd. De filmmakers achten het asielbeleid van de regering `inhumaan'. Bedenker van het concept is Hedda van Gennep, éminence grise van de documentaire film en als kind geconfronteerd met oorlog en vervolging.

    • Tom Rooduijn