De kiezer: `Bush is aardig'

,,Je verandert niet halverwege de race van paard'', zegt Ann Shaughnessy (63) streng. En dus stemmen zij en haar man Bob (73) op president Bush. ,,Ik weet dat jullie dat in Europa niet vinden, maar hij is de eerste president die echt leiderschap heeft getoond.''

Daarbij zijn de Shaughnessy's, afkomstig uit Boca Raton (Florida) maar met vakantie in San Diego, grote voorstanders van het belastingbeleid van de Republikeinen. ,,Als de belasting omhoog gaat, heeft dat op alles effect'', meent Ann.

Ze heeft niet altijd op de Republikeinse presidentskandidaat gestemd. Vader Bush bijvoorbeeld trok haar niet, maar George W. en ook diens broer Jeb, gouverneur van Florida, zijn aanzienlijk betere leiders, vindt ze. Misschien dat Jeb zich in 2008 kandidaat stelt, zegt ze hoopvol.

Dat het leger de huidige Bush steunt, is voor Ann ook een pre. ,,En hij is een aardige man, wat de Democraten ook zeggen.'' Ze vindt dat de campagne nog nooit zo ,,vuil'' is geweest. ,,De Democraten proberen steeds maar zaken uit zijn verleden op te halen. So what als hij dronken achter het stuur heeft gezeten. Dat maakt hem nog geen slechte president'', zegt ze verontwaardigd. ,,En het tekort aan griepvaccinaties ook niet.''

De Shaughnessys willen op tijd voor de verkiezingen terug zijn in hun woonplaats in Florida om hun stem uit te brengen. ,,Vier jaar geleden stemden we in absentia en toen zagen we hoe belangrijk die stemmen werden.'' Nu willen ze, zeker gezien de problemen met stemmachines die beiden verwachten, er zelf bij zijn.