Chermoula

Zodra de zon is ondergegaan, wordt tijdens de vastenmaand ramadan met familie, vrienden en buren uitgebreid gegeten. De geleerde al-Ghazali (1058-1111) heeft zich tegen overmatig eten uitgesproken. Hij keurde het af dat men expres allerlei gerechten bewaarde tot de ramadan en zich dan te buiten ging aan lekkere dingen die men in de maanden ervoor niet at. Want er is geen vat dat God méér afkeurt dan een buik die vol toegestaan voedsel is.

Voor het volgende Marokkaanse recept, vis met een kruidige groene marinade, de chermoula, is per persoon circa 200 gram visfilet nodig. Behalve de vissen die in de ingrediëntenlijst worden genoemd zijn ook andere stevige vissen geschikt voor dit gerecht. Volgens traditioneel gebruikt worden alle ingrediënten voor de chermoula in een vijzel fijngestampt, maar met een elektrische keukenmachine lukt het ook.

Er bestaan vele chermoula-variaties. Er wordt zeer fijngemalen maar ook grofgehakte chermoula gebruikt. De koriander wordt wel door platte peterselie vervangen en het citroensap door azijn. Ook wordt de chermoula wel gemaakt met gelijke delen koriander én peterselie.

Pers de citroenen uit. Haal de korianderblaadjes van de stelen. Ontvel de knoflooktenen. Maal korianderblaadjes en de knoflook met de olijfolie en het citroensap fijn. Roer paprikapoeder en komijnpoeder en zout en peper naar smaak door deze groene pasta. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe. Leg de visfilets in een met olijfolie ingesmeerde vuurvaste schaal. Bedek de visfilets met chermoula en laat ze minstens een uur marineren. Verwarm de oven voor op 190 graden. Plaats de schaal in de oven en laat de vis in ongeveer 20 minuten gaar worden. De juiste gaartijd hangt af van de dikte van de vis. Controleer bij het dikste gedeelte of de vis wit van kleur is.

In plaats van filets kunnen ook complete vissen met kop, staart en graat, bijvoorbeeld makrelen, worden gebruikt. Maak met een mes enkele inkepingen in het vel van de schoongemaakte vissen en besmeer ze met chermoula. Laat de vissen een tijdje marineren.

Morgen: pompoensalade.

    • Anne Scheepmaker