Charmant en virtuoos kinderprogramma Introdans

,,Inventief, een organisatorisch en ook nog een zakelijk talent.'' De Arnhemse loco-burgemeester Rob Gast sprak voor de première van Pulcinella & Sechs Tänze lovend over Roel Voorintholt. De leider van Introdans Ensemble voor de Jeugd hoorde de rede aanvankelijk wat ongedurig aan – achter het gordijn stonden de dansers immers te wachten. Maar toen tot hem doordrong dat hij benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, raakte hij diep ontroerd.

Het was een mooi eerbetoon aan Voorintholt, die `zijn' groepje in vijftien jaar op een voortvarende en bevlogen manier heeft ontwikkeld tot een degelijk en populair gezelschap, dat werk van grootheden als Hans van Manen en Jirí Kylián op het repertoire heeft staan. Het huidige programma biedt twee nieuw verworven `oudjes': Pulcinella van Nils Christe en Jirí Kyliáns Sechs Tänze.

Christe maakte Pulcinella in 1987 bij Scapino, destijds hèt jeugdensemble. Het Stravinsky ballet is nog altijd charmant, alleen al vanwege Tom Schenks kleurige, sfeerrijke decor dat Pulcinella's geboortestad Napels verbeeldt. De aardigste scènes zijn die rond de roomwit gekostumeerde, gemaskerde schurk (Emanuele Soave). Hij roetsjt langs de waslijn het toneel op, verschalkt de meisjes (ennamorata) en raakt dolverliefd op Pimpinella (Mendi Kunz). Zijn dans is grillig, beweeglijk en snel. Zijn liefdesduet met Pimpinella is speels en rond, haar treursolo over de vermeende dood van haar geliefde is melancholiek. Althans, dat hoort zo te zijn. Kunz danst haar rol technisch goed, maar mist inleving. Het slot, met ontelbare Pulcinella-vermommingen – gebaseerd op schilderijen van Tiepolo – is ronduit een plaatje.

De choreografie lijdt wel aan een te drukke pantomime, vooral in de groepsscènes vol Commedia dell'Arte figuren. Daar had Christe best in kunnen schrappen. Maar de inzet van kinderen was subtiel en daarmee geslaagd. Of een jeugdig publiek het verhaal en de portee van de muziek kan bevatten, betwijfel ik. Maar de visuele kracht en expressieve dans zullen dat hiaat wel compenseren.

Jirí Kyliáns Sechs Tänze (Nederlands Dans Theater, 1986) is geestig en muzikaal briljant. Het virtuoze poederpruik-ballet op Mozarts Deutsche Tänze wordt door de acht dansers ronduit fantastisch gedanst, met Karin Lambrechtse als uitschieter. De uitvoering blijft ondanks de snelheid licht en exact, wat Kyliáns werk ook vereist. De groteske mimiek is juist gedoseerd. De navrante achtergrond van verval en dreigende ondergang lijkt hier minder benadrukt dan in de oorspronkelijke versie, wat het ballet tot virtuoze uitsmijter maakt. Het publiek beloonde dat met scanderend applaus. Ridder Roel kan met recht apetrots zijn op dit feestprogramma dat het vijftienjarig bestaan van zijn groep chic markeert.

Introdans Ensemble voor de Jeugd met Pulcinella & Sechs Tänze. Pulcinella. Choreografie: Nils Christe. Sechs Tänze. Chor.: Jirí Kylián. 23/10 Schouwburg Arnhem. Tournee: t/m 11/02. Inl.: (026) 3512111 of www.introdans.nl

    • Isabella Lanz