Büchner-prijs uitgereikt aan Genazino

De Georg Büchner-prijs, de belangrijkste prijs voor Duitstalige literatuur, is dit weekeinde uitgereikt aan de Duitse schrijver Wilhelm Genazino. Volgens de Duitse Academie voor Taal en Poëzie, die de prijs van 40.000 euro in juni heeft toegekend, is Genazino ,,een onbuigzame komedieschrijver met een barmhartige geest, die onze tijd beluistert en bespioneert''. Tot de bekendste boeken van Genazino behoren Die Kassiererinnen (1998), Ein Regenschirm für diesen Tag (2001) en Eine Frau, eine Wohnung, Ein Roman (2003). De titel van het laatste boek slaat op de drie heftigste verlangens van een 17-jarige scholier aan het einde van de jaren vijftig. De literaire kritiek beschouwt Genazino als een nauwkeurig waarnemer van het naoorlogse tijdperk van Adenauer en als beschouwer van het grotestadsmilieu. De Georg Büchner-prijs bestaat sinds 1923 en is onder meer uitgereikt aan Botho Strauss, Günther Grass en Elfriede Jelinek, de Oostenrijkse schrijfster die dit jaar de Nobelprijs voor literatuur won.