Boom te oud voor premier

Premier Balkenende wil wel een jong olijfboompje planten op Palestijns grondgebied, maar niet zijn naam verbinden aan het herplanten van een eeuwenoude boom. De ceremonie waarmee dat laatste dit weekeinde had moeten gebeuren, werd geannuleerd. Want de herplanting bleek wat de minister-president betreft een politiek signaal te behelzen.

Balkenende nam in april een certificaat in ontvangst op grond waarvan hij een olijfboom – symbool voor vrede en vruchtbaarheid – zou mogen planten op Palestijns grondgebied. De overhandiging was ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de internationale jeugdwerkorganisatie YMCA dat samen met ontwikkelingsorganisatie ICCO de actie `Houd hoop levend – Plant een olijfboom!' organiseert.

Volgens de YMCA had Balkenende ,,veel waardering voor de gift'' die hij opvatte als een symbool van vrede en hoop voor een eind aan het Israëlisch-Palestijns conflict. Eerder plantte Balkenende een olijfboom in Israëlische grond.

Vlak voordat een vertegenwoordiger van de premier, die herstellende is van een operatie aan zijn voet, de jonge olijfboom zou gaan planten, waarschuwden Nederlandse diplomaten. Er bleek geen sprake van het planten van een jong boompje, maar van het bevestigen van een plaquette met de naam Balkenende aan een oude olijfboom die eerder op een plek stond waar Israël zijn veiligheidsbarrière bouwde. Deze door Palestijnen als `muur' getypeerde afscheiding is door het Internationale Gerechtshof als illegaal aangemerkt.

De premier vatte dit volgens de Rijksvoorlichtingsdienst op als het geven van ,,een politieke lading'' aan zijn veronderstelde boomplanterij. Hij trok zijn medewerking in, maar beloofde later alsnog zijn boompje te planten op een neutrale plek.

De olijfbomenactie is volgens ICCO en YMCA een protest tegen de ,,grootschalige en onwettige vernieling van olijfbomen in de Palestijnse gebieden'', zo zeggen ze in een verklaring.

,,Sinds oktober 2000 zijn meer dan honderdduizend olijfbomen gekapt en gerooid door het Israëlische leger, vaak door de uitbreiding van de illegale nederzettingen en de bouw van de Muur op de Westelijke Jordaanoever'', aldus de verklaring.