Ben Ali wint in Tunesië

Zine el-Abidine Ben Ali is gisteren zoals verwacht opnieuw met bijna 100 procent van de stemmen herkozen als president van Tunesië. Al haalde hij dit jaar een lagere score dan in voorgaande jaren, hij kreeg nog steeds 94,48 procent van de stemmen. Ben Ali's partij, de Democratische Constitutionele Vergadering (RCD), consolideerde haar niet te verliezen meerderheid in het Huis van Afgevaardigden: voor de oppositie zijn in Tunesië wettelijk slechts 37 van de 189 zetels gereserveerd.

Meer dan 4,6 miljoen Tunesiërs waren kiesgerechtigd en de opkomst lag, volgens overheidsbronnen, rond 91 procent. De oppositie trok dit vermeende electorale enthousiasme vandaag in twijfel. Waarnemers beschouwen de verkiezingen als een façade voor de alleenheerschappij van Ben Ali. In voorgaande jaren behaalde hij soortgelijke resultaten: 99,45 procent van de stemmen in 1999, 99,91 procent in 1994 en 99,27 procent in 1989.

De belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Progressieve Partij (DPP), had zich twee dagen voor de verkiezingen teruggetrokken. Zij kwalificeert de stembusgang als oneerlijk. Ook een andere oppositiepartij, het Democratische Initiatief van Mohamed Ali Halouani, betwistte vandaag de uitslag. Halouani noemde hem een belediging voor het intellect van de Tunesiërs.

Volgens waarnemers van de Arabische Liga zijn de verkiezingen echter rustig verlopen en is de uitslag geloofwaardig. Diplomaten zeggen dat zij de lichte daling in de steun voor Ben Ali beschouwen als een signaal dat het land de deur naar democratie op een kier zet.

In 1987 kwam de toenmalige premier Ben Ali aan de macht als de wettelijke opvolger van de bejaarde president Habib Bourguiba. Bourguiba werd destijds afgezet, omdat hij te seniel zou zijn geweest om het land nog langer te regeren. Hij regeerde het Noord-Afrikaanse land sinds de onafhankelijk van Frankrijk in 1956.

Tunesië is een oase van welvaart en rust in vergelijking met de buurlanden Algerije en Libië. Ben Ali heeft het moslimfundamentalisme in de gevangenis gezet en de bevolking leeft in relatieve rijkdom.

De president regeert het land evengoed op dictatoriale wijze en mensenrechtenorganisaties wijzen regelmatig op repressie tegen de oppositie en beknotting van de vrije pers.

Tunesië onderhoudt vriendschappelijke banden met de Verenigde Staten, maar tijdens een ontmoeting met Ben Ali in februari riep de Amerikaanse president George W. Bush hem op tot politieke hervormingen.