Basketbal gedijt in Friesland

Aris blijft verrassen in de eredivisie. Na de 85-70 zege tegen Rotterdam gaat de Friese basketbalclub aan de leiding. ,,De tegenstander weet vaak niet wat we doen, omdat we het zelf ook niet weten.''

Voorafgaand aan het seizoen schamperden cynici dat nieuwkomer Aris, de eerste Friese basketbalclub in de geschiedenis van de eredivisie, het lachertje zou worden. Na drie overwinningen uit vier duels en een gedeelde koppositie met Amsterdam lachen ze in Leeuwarden voorlopig het hardst.

,,Ik had gedacht dat we na vier duels op twee punten zouden staan. Ik denk niet dat we nu nog het lachertje zijn. Voor ons is alles meegenomen. We hebben een jong team dat moet groeien. De spelers moeten wennen aan het niveau; rustig blijven is nu het credo'', aldus coach Tom Simpson gisteren na de 85-70 zege op Rotterdam.

Voor de Friese debutant, die na zes seizoenen promotiedivisie de overstap naar de eredivisie maakte en een licentie kreeg voor twee jaar, leek een figurantenrol weggelegd. Met een budget van volgens onbezoldigd manager Gert Schurer ,,iets meer dan twee ton'' op jaarbasis behoort Aris tot de minst kapitaalkrachtige eredivisieclubs.

Mede daardoor beschikt coach Simpson over een relatief smalle selectie, met negen man en een junior. Des te verrassender was de droomstart in en tegen Groningen, de landskampioen. De ploeg van succescoach Ton Boot verloor met 82-71 in het eigen Martina Plaza, ook wel `Hel van het Noorden' genoemd.

,,Ik had verwacht dat we dit seizoen moesten vechten voor een plekje onderin, maar na de overwinning op Groningen dacht ik opeens aan het bereiken van de play-offs (plaats bij de eerste acht in de reguliere competitie, red.). Als we dat halen hebben we het heel goed gedaan'', vertelt de 33-jarige routinier Evert-Jan Siderius, een van de versterkingen in de selectie van Aris.

De in Assen woonachtige geboren Fries heeft acht jaar ervaring in de eredivisie en speelde vorig jaar in de promotiedivisie voor Red Giants uit Meppel. Siderius heeft jaren geworsteld met knieblessures maar liet zijn Friese hart spreken en besloot tot een terugkeer op het hoogste niveau. ,,In Friesland is dit (eredivisiebasketbal, red.) een historische gebeurtenis. Daar wilde ik deel van uitmaken.''

Volgens Siderius is er na de stunt tegen Groningen ,,wel wat losgekomen'' in Friesland. De met 73-67 gewonnen thuiswedstrijd tegen Almere trok circa zevenhonderd toeschouwers, beduidend meer dan de gemiddeld driehonderd basketballiefhebbers die vorig jaar de duels in de promotiedivisie bezochten. ,,We hebben veel publiciteit gekregen. Het gaat ook boven verwachting. We spelen geen verzorgd, maar wel heel leuk en onvoorspelbaar basketbal. De tegenstander weet vaak niet wat we gaan doen, omdat we het zelf ook niet weten'', geeft Siderius een positieve draai aan het gebrek aan automatismen bij de onervaren ploeg.

,,Het geheim van dit team is dat het klikt tussen de spelers. We hebben goed ingekocht en de nieuwe spelers passen in het team'', wijst Siderius op de noodzakelijke versterkingen in de selectie van Aris. Behalve Siderius zelf werden de Nederlander Rik van de Nes (Landstede Zwolle) en de Amerikanen Dallas Logan en Brandon Woudstra aangetrokken. Vooral het Amerikaanse duo, dat in de vier gespeelde duels het leeuwendeel van de productie voor zijn rekening nam, blijkt een aanwinst. In het duel met Rotterdam waren Woudstra (22 punten) en Logan (21) opnieuw topscorers bij Aris.

,,De kracht van dit team is de toegevoegde waarde van de Amerikanen'', meent manager Schurer. Ook coach Simpson, in het dagelijks leven leraar, is tevreden met de nieuwkomers. ,,Brandon en Dallas zijn goede spelers. Ik hoop dat de rest zich kan optrekken aan hun niveau. Er zit nog te veel wisselvalligheid in de ploeg. In de eredivisie moet je constant goed zijn'', weet Simpson.

Zo moest de coach zijn spelers gisteren in Rotterdam zowel langs de lijn als in de rust tot de orde roepen, omdat er volgens hem te weinig beleving was. ,,Ik ben een coach met emotie en probeer dat over te brengen op de spelers'', aldus Simpson over zijn verbale uitvallen. Volgens Siderius was er na de tirade van de coach tijdens de pauze nauwelijks tijd om warm te lopen. Maar de spelers waren, gelet op het sterke derde kwart waarin Aris de voorsprong uitbouwde tot 63-50, wel wakker geschud. Siderius: ,,Het was nodig. We moeten met ons hart spelen.''

Simpson wil zijn selectie versterken met een allrounder, zodat de kwetsbaarheid in geval van blessures afneemt. Geen overbodige luxe bleek vorige week bij de afstraffing (101-78) in Den Bosch, toen Aris zonder de zieke routinier Lamont Randolph (37) werd weggespeeld en de verrassende koppositie uit handen gaf.

Mede dankzij het goede spel van Woudstra, met 22 punten en vijf assists gisteren de uitblinker, staat Aris weer fier bovenaan. ,,Ze begonnen Nederlands tegen me te praten vanwege mijn naam'', lachte de Amerikaan met Friese voorouders uit Wolvega gisteren na de dopingcontrole. Woudstra is een neef van Jim Woudstra, voormalig speler van Leiden en het Nederlands team. Het bevalt hem prima in zijn nieuwe woonplaats. ,,Leeuwarden is easy going. Het doet me denken aan thuis, in Iowa.''

Het niveau in de Nederlandse eredivisie is Woudstra niet tegengevallen. Integendeel. ,,Het niveau is hoger dan in IJsland, waar ik vorig seizoen speelde. Voor mij is dit een uitdaging. De Nederlandse topteams zijn sterk. Voor ons is het belangrijk om respect te krijgen van andere teams. `Groningen' was goed voor ons zelfvertrouwen. We zijn heel goed gestart, maar we moeten nog verbeteren. De spelers moeten meer aan hun rol vasthouden en onze defensieve rebounds kunnen beter.''

    • Pieter de Vries