AZ wordt derde na zege bij Vitesse

AZ is na een overwinning op Vitesse geklommen tot een derde plaats in de eredivisie. De Alkmaarse ploeg gebruikte de aangeboden ruimte voor een vroege beslissing. Buskermolen, Van Galen en Perez waren de doelpuntenmakers. AZ heeft vier punten minder dan Feyenoord, dat zondag op bezoek komt in de Alkmaarderhout.

De Rotterdamse ploeg boekte gisteren een ogenschijnlijke probleemloze overwinning op RKC (4-0). RKC kreeg in een goedgevulde Kuip vooral in het eerste uur minimaal zoveel doelkansen als de makkelijk scorende thuisclub. Na een snel doelpunt van Castelen (10e minuut) onderstreepten Goor (2) en Kuijt in de laatste 25 minuten van de wedstrijd waarom Feyenoord het meest van alle eredivisieclubs scoort. Bij de bezoekers kwam helemaal niemand tot scoren. Feyenoord blijft door de zege tweede in de tussenstand, met een gelijk aantal punten als PSV, maar één wedstrijd meer gespeeld.

De winnende trainer Gullit wilde na de wedstrijd niet te lang bij de vele kansen van RKC stilstaan. ,,Nee, ik maak me geen zorgen hoor. We waren erg vermoeid. Je kon zien dat we donderdag nog tegen Hearts hebben gespeeld. De jongens zaten er doorheen. Natuurlijk gaven we vooral in de eerste helft te veel weg. Maar ook hier zullen we weer van leren.''

AZ liep uit op FC Utrecht, dat nu op een vierde plaats staat en dat gisteren verloor van Heerenveen. In het Abe Lenstra-stadion wonnen de Friezen met 2-1 en beide doelpunten voor Heerenveen waren afkomstig van spits Huntelaar. Leitoe scoorde in de slotminuut tegen.

De grootste zege van de negende speeldag kwam op naam van Roda JC, dat voor eigen publiek met 5-0 van FC Den Bosch won. De Ivoriaan Koné, ooit begeerd door Ajax maar om gezondheidsredenen afgekeurd, maakte de eerste drie doelpunten. Daarna was het de beurt aan Sergio en Cissé.

In de onderste regionen boekte ADO Den Haag een 2-1 overwinning bij hekkensluiter De Graafschap. Bodde opende voor ADO de score met een fraaie vrije trap, Kalezic maakte in de tweede helft gelijk. El Akchaoui zorgde een kwartier voor tijd voor de winnende treffer.

FC Twente had de nodige moeite met het onmachtige RBC Roosendaal, dat met veel blessures kampt. Pas na een kwartier in de tweede helft doorbrak de Deen Christensen de ban voor de Tukkers. ,,Het was geen mooie wedstrijd,'' moest FC Twente-trainer Coolen beamen. ,,Maar wij hebben bereikt waarvoor we waren gekomen en verdiend gewonnen.''