Arsenal raakt ongeslagen status kwijt

Manchester United heeft gisteren een einde gemaakt aan de ongeslagen status in de Premier League van Arsenal. Na 49 competitiewedstrijden verloor de Londense ploeg het uitduel met 2-0.

Op een uitverkocht Old Trafford was sprake van een keiharde confrontatie, die pas in de slotfase door doelpunten werd opgesierd. Van Nistelrooy scoorde uit een (ten onrechte toegekende) strafschop, waarna de net 19-jarige aanwinst Rooney de voorsprong van United in blessuretijd vergrootte.

Het verschil tussen koploper Arsenal en achtervolger United is nog altijd acht punten in het voordeel van de Londenaren, die het record twee maanden geleden in handen kregen na hun 43ste ongeslagen competitiewedstrijd. Nottingham Forest was sinds 1978 recordhouder in de hoogste voetbalafdeling van Engeland en bleef toen 42 duels zonder nederlaag.

Van Nistelrooy leek een kwartier voor tijd matchwinnaar te worden, nadat Rooney zich wel wel erg graag over het uitgestoken been van Campbell liet vallen. De Nederlander benutte het buitenkansje en zette de thuishaven van United in vuur en vlam. Overigens had Van Nistelrooy geluk dat een geniepige overtreding op Cole onbestraft werd. Trainer Wenger van Arsenal uitte na afloop bij de BBC zijn woede over de vermeende onsportiviteit van de Nederlander. ,,We kennen Van Nistelrooy toch? Hij is een bedrieger.''

De Nederlander Robben maakte zaterdag eindelijk zijn debuut in de Premier League. De linksbuiten verruilde afgelopen zomer PSV voor Chelsea, maar kwam door aanhoudend blessureleed nog niet in actie. Zaterdag was hij voor het eerst als invaller van de partij en zag zijn nieuwe club met 4-0 winnen van Blackburn Rovers.

Robben maakte in de 63ste minuut zijn entree op de Engelse velden als vervanger van Cole. Zijn elftal leidde toen al met 3-0 door een hattrick van de IJslandse aanvaller Gudjohnsen. Duff bepaalde de eindstand op 4-0. Robben schoot drie keer op het doel van Blackburn, maar zag zijn pogingen twee keer geblokt worden. Zijn derde poging miste de juiste richting. Hij bezorgde zijn bewaker Neill een gele kaart, toen deze hem onreglementair stopte. Chelsea blijft tweede.

In de Duitse competitie komt maar geen einde aan de sportieve én financiële neergang bij Borussia Dortmund. Onder leiding van de Nederlandse coach Van Marwijk verloor de noodlijdende club zaterdag met 2-0 op eigen veld van het ook laaggeplaatste HSV. In het uitverkochte Westfalenstadion maakten Mpenza en Jarolim de doelpunten. Dortmund bleef verstoken van de eerste thuiszege. Van Marwijk zag naderhand net als de opstandige supporters weinig lichtpuntjes. ,,Ik moet realistisch zijn. Vanaf nu spelen we tegen de degradatie. Iedereen heeft vandaag kunnen zien hoe onrustig en onzeker het elftal is. Het zit allemaal heel diep, kennelijk. Alleen een overwinning kan ons uit dit dal helpen.''

VfL Wolfsburg verdrong VfB Stuttgart van de eerste plaats. Wolfsburg, de club van de Belgische coach Gerets, won op eigen veld met 3-0 van VfL Bochum. Stuttgart leed de eerste competitienederlaag: 2-0 bij Freiburg.

Nader bekeken: 15