Wie wint het goud?

De Rotterdamse haven is de grootste ter wereld en daarom moeten we groot denken, redeneerde directeur Scholten. U dacht inmiddels alles al te weten over het schandaal, sinds zijn gedwongen vertrek in augustus? Niet dus. Behalve de 180 miljoen euro aan garanties die `koning Willem' eigenmachtig had verstrekt, bleek deze week dat Rotterdam tijdens zijn bewind ook veel te hoge havengelden rekende. Grote haven, grote fouten.

De Zuid-Afrikaanse gouddelver Gold Fields is overvallen door een `vijandig bod' van concurrent Harmony. Wat betekent vijandig? Heel simpel: te laag. Maar de grootste aandeelhouder, een Russisch bedrijf, vindt overname juist prima. De directies van Gold Fields en Harmony voeren nu beide campagne om de steun van aandeelhouders te krijgen. Wie wint het goud?

Glaasje Glen Moët? Een van de laatste onafhankelijke Schotse whiskymerken, Glenmorangie, komt in handen van Moët Hennesy, de drankendivisie van de Franse groep voor dure producten LVMH en maker van de beroemde `bubbles' Moët et Chandon. Nationalistische Schotten zien al jaren met lede ogen de overname van hun erfproducten aan. Maar de Fransen hebben beloofd geen whisky bij de champagne te doen. Cheers!

Neelie Kroes lag in de jaren tachtig, toen zij VVD-minister was, veelvuldig onder vuur. Van de oppositie natuurlijk, dat wel. Neelie beloofde soms meer dan ze kon waarmaken. Ze stapte over naar het bedrijfsleven, waar andere normen heersen. Nu Kroes op het punt staat Europees commissaris voor mededingsbeleid te worden, moet ze terug naar de politieke mores. Onlangs biechtte ze al haar vorige werkzaamheden op. Ai, ééntje vergeten: Kroes lobbyde ooit – met succes – voor de Amerikaanse wapenfabriek Lockheed Martin, gelieerd aan het Italiaanse Finmeccanica, dat onderwerp van een mededingingsonderzoek is. Nog meer `vergeten', Neelie?

De nacht zal nooit meer hetzelfde zijn boven Brussel. De Duitse pakjesvervoerder DHL gaat zijn activiteiten op de luchthaven Zaventem sterk inkrimpen, omdat overleg over uitbreiding van nachtvluchten mislukte. De omwonenend zijn opgelucht, hun slaap is verzekerd, maar zeker de helft van de bijna 3.000 banen verdwijnt. Feit is dat een modern bedrijf expansieruimte nodig heeft en de Belgen hadden DHL niets te bieden. Behalve krokodillentranen.

Er komt een TOP 500 van `innovatieve ambtenaren'. TOP staat voor Trots, Open en Praktisch. En nummer 1 op de lijst is niet beter dan nummer 500 volgens de opstellers. Goed idee, in ieder geval één ambtenaar die niet zat te slapen.