Voorspelbare vernedering

Een rechtszaak om een videoclip is geen alledaags verschijnsel, maar Eminem is er nu toch dichtbij. Hij kon erop wachten dat Michael Jackson actie zou ondernemen, nu de veelgeplaagde ster, zelf geen vreemde in de rechtszaal, nogal onbarmhartig te kakken wordt gezet in het clipje bij `Just Lose It'. Het Amerikaanse kabelstation Black Entertainment heeft het clipje al in de ban gedaan, maar MTV achtte deze clip zo belangrijk, dat het op de premièredag in één uur tijds een stuk of tien keer achter elkaar werd gedraaid. Dus hoeft niemand een detail te ontgaan van de vernedering die de ene megaster de andere bezorgt.

Michael Jackson is niet de enige die in deze clip wordt geparodieerd, om die term maar even te gebruiken. Eminem, over wiens neiging tot verkleedpartijtjes en travestie nodig eens een psychiatrisch rapport opgemaakt moet worden, kruipt ook in de huid van uiteenlopende iconen als Madonna, MC Hammer en de kerstman. We zien Eminem in Madonna's roze Gaultier-corset met die gevaarlijk puntvormige uitstulpingen, onsterfelijk gemaakt in haar Blond Ambition-tournee van 1990.

Maar dat is maar een flits. Minder kies wordt het als Eminem in de huid van de kerstman kruipt. Onder de afzakkende, witte baard blijken vieze stoppels schuil te gaan en verder draagt Eminem in deze liederlijke vertolking ook niet bepaald de kerstgedachte uit. Maar dat is nog niets vergeleken bij de manier waarop hij Jackson aanpakt.

Alle clichés over deze gevallen ster komen voorbij. Natuurlijk vliegt Jacksons haar in de fik, net als bij de geruchtmakende opnamen voor een Pepsi-commercial. Natuurlijk zien we hem (nog vrij kuis) op bed zitten met een paar jongetjes, van wie één een Superman-pyama draagt. Natuurlijk worden Jacksons voortdurende plastische renovatie-operaties aangehaald: zijn nieuwe neus valt eraf. Als Eminem als zichzelf, Eminem als Jackson tegenkomt in een openbaar toilet (wink, wink), kotst hij de ander nogal spectaculair onder.

Op fijngevoeligheid en respect voor ouderwetse fatsoensnormen kon je Eminem al zelden betrappen. In het kader van de vrijheid van meningsuiting, enzovoorts, moet hij vanzelfsprekend zijn gang kunnen gaan. Een gang naar de rechter zal hem waarschijnlijk alleen maar in de kaart spelen. Maar in deze clip overschrijdt Eminem een veel belangrijkere grens. Het is gewoon niet leuk, het is al net zo voorspelbaar als het glimmende goud en het trillende vlees in een gemiddelde hiphopclip. Wie de lotgevallen van Michael Jackson enigszins heeft gevolgd, had eigenhandig het script kunnen schrijven. Hoorde u die scheet in het begin van `Just Lose It'? Dat niveau dus.