Voetjuwelen

Schoenen van Viktor & Rolf zijn nu ook in Nederland te koop. Georgette Koning spreekt met schoenenontwerpster Fredie Stevens die van de voet graag een standbeeld maakt.

Onlangs lanceerden de Nederlandse modeontwerpers Viktor & Rolf met veel bombast hun parfum Flowerbomb op de catwalks van Parijs. Na de laaiend enthousiast ontvangen modeshow werd hun schoenenlijn voor zomer 2005 met veel minder kabaal op de vakbeurs Première Classe gepresenteerd. Terwijl het hier toch om schoenen als juwelen gaat. Ze zijn nu – voor het eerst – ook te koop in Nederland: bij Shoebaloo in Amsterdam. Hun luxueuze uitstraling valt onmiddellijk op. De satijnen pumps met hun flonkerende enkelbandjes en kristallen strikken ogen on-Nederlands kleurrijk en overdadig.

In andere modellen uit de collectie is glanzend metallic en exotisch python leer verwerkt. Schoenenontwerper Fredie Stevens werkt al ruim tien jaar samen met Viktor Horsting en Rolf Snoeren. De schoenenlijn is volgens haar afwisselender geworden nu een goede Italiaanse fabrikant alles wat ze wil kan uitvoeren.

Stevens is altijd op zoek naar een nieuwe vormentaal. ,,Ik herhaal geen dingen van vroeger, al beschik ik natuurlijk over een bepaald vocabulaire. Een stilettohak is een bekend gegeven, een uitgangspunt voor een nieuw ontwerp.'' Bij een klassieke pump plaatste ze bijvoorbeeld de stilettohak naar achteren, waardoor je het idee krijgt dat de draagster zich afzet. ,,In de vorige collectie had ik de hak zo staan dat het leek alsof de modellen moesten afremmen.''

Ook de rijke geur van het Flowerbomb parfum, die Stevens geruime tijd rook op het kantoor van Viktor & Rolf in Amsterdam had invloed op haar ontwerpen. ,,Door het oosterse ingrediënt patchouli ben ik met zacht brokaten touw gaan experimenteren.'' Ze probeerde allerlei knooptechnieken uit op haar eigen voet. Ze koos voor stoere zeemansknopen op een flinterdun schoentje. Net als Viktor & Rolf zelf houdt Stevens van het twisten met klassiekers en het overdrijven van verhoudingen.

,,Het label Viktor & Rolf gaat om contrasten.'' Onder een luchtig jurkje komen daarom robuuste plateau-touwschoenen. En bij de imposante lintenjurk, met een lintenexplosie die eindigt in een forse strik op een schouder, draagt het model een naakt sandaaltje met een fijne naaldhak.

In de collectie zitten ook platte sandaaltjes en andere lage modellen. Bij modeshows zijn hoge hakken echter onvermijdelijk. ,,Modellen op hakken krijgen een veel mooiere houding, het silhouet verlengt en het levert een vrouwelijk beeld op.'' Volgens Stevens maken hakken een voet verleidelijk en gracieus. ,,Ik speel met vorm en hoogte van de hak, zodat de voet een standbeeldje wordt.''