Verkiezingen op internet niet veilig

De beveiliging van verkiezingen via internet van `De grootste Nederlander' van de KRO en `De mooiste plek' van de NCRV schiet te kort. Hierdoor kunnen uitslagen gemakkelijk en massaal worden gemanipuleerd.

,,Wie zich even kwaad maakt, kan inderdaad zijn favoriete plek in de peiling omhoogstuwen'', erkent een woordvoerder van de NCRV. Kiezers kunnen ook herhaaldelijk stemmen op een zelfde kandidaat-grootste Nederlander. De KRO meent dat dit risico is ingecalculeerd. ,,Als iemand gedurende een bepaald tijdsbestek veelvuldig op dezelfde persoon stemt, wordt dat eruit gefilterd'', aldus een woordvoerster. Herkenning geschiedt via het IP-adres, de unieke code waarmee computers met elkaar communiceren. De KRO heeft een limiet gesteld voor het aantal stemmen vanaf hetzelfde IP-nummer.

Overigens zijn er geen aanwijzingen dat er gefraudeerd is met stemmen op de webpagina's van de twee verkiezingen.

Kiezers kunnen herkenning via het IP-nummer wel eenvoudig omzeilen. Inbellers met een modem – ongeveer de helft van de thuiscomputers – gebruiken elke keer andere, `dynamische' IP-nummers. Zij kunnen na elke sessie opnieuw hun stem uitbrengen. Gebruikers van een breedbandverbinding (kabel, ADSL) kunnen via een anonieme, `buitengaatse' proxy-server een steeds wisselend IP-nummer achterlaten. Een gratis te downloaden `IP-address-changer' biedt dezelfde mogelijkheid.

HACKEN pagina 58