Van Gaal?

Na het neerwaarts bijstellen van de sportieve doelstellingen door bestuur en directie stapte Louis van Gaal deze week op als technisch directeur bij Ajax. Legde hij de lat te hoog?

Bennie Muller, oud-speler van Ajax: ,,Van Gaal is gewoon overbodig bij Ajax. Daar lopen zoveel technisch goed onderlegde mensen rond dat hij geen overwicht krijgt. Hij wil een leider zijn en de mensen moeten naar zijn pijpen dansen. Met Van Gaal en Ronald Koeman heb je twee kapiteins op één schip. Op zich is het bereiken van de tweede ronde van de Champions League (oorspronkelijke doelstelling van Ajax, red.) niet te hoog gegrepen voor deze ploeg. Ik was verrast dat ze weggespeeld werden door Bayern München (4-0 nederlaag, red.). Jongens als Van der Vaart, Sneijder en De Jong missen toch wat op internationaal niveau. In de Nederlands competitie worden ze te weinig op de proef gesteld. In Amsterdam zijn ze de sterren en zo gedragen ze zich ook op het veld. Internationaal moeten ze daar niet mee aankomen.''

Foppe de Haan, voorzitter Coaches Betaald Voetbal (CBV) en bondscoach Jong Oranje: ,,De lat hoog leggen is altijd goed, maar je moet wel reëel blijven in je doelstelling. Als je daar te ver overheen gaat, bijt je je zelf er op stuk. Dat is bij Ajax het geval. Na de verkoop van Ibrahimovic werd het behalen van de tweede ronde Champions League een groot probleem. Als je dan aan je idee wilt vasthouden, moet je weggaan. Ajax heeft een jonge en wisselvallig spelende ploeg. Een heel gewoon elftal, slechter dan Feyenoord en PSV.''

Ton Boot, basketbalcoach: ,,De tweede ronde in de Champions League is bijna lachwekkend. In feite zeg je dan dat je beter bent dan Juventus of Bayern München. Wat is dat voor arrogantie? Ajax heeft een zeer middelmatig elftal. Je moet de lat altijd hoog leggen, maar hier is sprake van overschatting. Volkomen terecht dat Koeman heeft gezegd dat hij niet het spelersmateriaal heeft om zich te meten met de Europese top. Het zou lekker zijn als Van Gaal de lat hoog legt en Koeman vervolgens op zijn sodemieter krijgt omdat hij niet slaagt. Belachelijke zaak! Ik weet natuurlijk niet hoe het intern zit. Misschien is Koeman wel akkoord gegaan met de doelstelling.''

Luuk Riesenbeck, directeur marketing ABN Amro (hoofdsponsor Ajax): ,,Ik vind de tweede ronde Champions League reëel voor het huidige Ajax. Het is een belangrijke leverancier van Oranje. Als je de doelstelling bijstelt, houd dat dan binnenskamers. Nu is de zaak naar buiten toe van een eenzijdige kant belicht. Het businessplan is door Van Gaal en Koeman beiden samengesteld. Ze hadden best professioneel kunnen samenwerken. Het had iets moois kunnen worden met twee mensen die in de Europese top hebben gewerkt. Jammer als dat uit elkaar valt. Van Gaal heeft aan het kortste eind getrokken. Jammer dat hij vertrekt.''

Frans Hoek, oud-keeperstrainer, werkte met Van Gaal bij Barcelona en het Nederlands elftal: ,,Ik heb begrepen dat Louis met Ajax eens in de vijf jaar een halve finale in de Champions League of de UEFA Cup wilde halen. Op zich geen verkeerde doelstelling als je weet dat Ajax twee jaar geleden met een jonge ploeg de halve finale (CL) op het nippertje heeft gemist. Maar je moet mensen er niet aan ophangen. Als je een internationaal pittige doelstelling sec neerzet, betekent dat een zware last voor Koeman. Het zijn jonge jongens die snel zijn gegroeid en weinig tegenslagen hebben gehad. Deze terugslag is goed voor hun ontwikkeling. Van Gaals doelstelling is misschien op de langere termijn reëel, maar nu niet helmaal.''

Silvio Diliberto, oud-teamgenoot van Van Gaal bij Sparta: ,,Geen kwaad woord over Van Gaal, een doodgoeie en spontane vent. Hij heeft wel een mening, ja. Hij heeft de lat niet te hoog gelegd. Een club als Ajax moet altijd de doelstelling hebben om de tweede ronde Champions League te halen. Moet de trainer trouwens de lat niet hoog leggen? Koeman heeft toch de eindverantwoordelijkheid? Als technisch directeur moet je losstaan van de selectie. Louis kennende lijkt het me meer een vent die op het veld wil staan. Misschien kon hij zijn ei wel niet kwijt als technisch directeur.''