Van den Ende opent theater in Moskou

Joop van den Ende opent in de eerste helft van volgend jaar een eigen musicaltheater in Moskou. Het gaat om een bestaand theater, waarvan de naam nog niet is bekendgemaakt. Na de verbouwing is Cats de eerste musical die er zal spelen. Op de lijst staat ook Mamma Mia! waarvan Van den Ende de niet-Engelse rechten bezit.

,,Ik heb veel belangstelling voor Moskou'', zei Van den Ende twee jaar geleden al in het Amerikaanse vakblad Variety. Een van zijn adviseurs is de Nederlandse media-exploitant Derk Sauer, die in Rusland uitgever is van The Moscow Times en enkele maandbladen.

Stage Holding, het theaterbedrijf van Van den Ende, is volgend jaar eigenaar van zestien theaters in Europa. Daarvan staan er acht in Duitsland, drie in Spanje en twee in Nederland. Ook in Milaan wordt volgend jaar een eigen theater geopend. ,,Wij willen groeien,'' aldus woordvoerder Maarten van Nispen, ,,en die groei is voornamelijk in Europa te realiseren. In New York en in Londen liggen de zaken, wat betreft de theaters en de licenties van grote musicals, al veel meer vast. Wat het produceren betreft, hebben we zodoende besloten voorlopig de nadruk op Europa te leggen. Daar zijn de risico's ook een stuk kleiner.''

Van den Ende beëindigt daarom zijn samenwerkingsverband met het Amerikaanse productiebedrijf Dodgers Theatricals, waarmee in de afgelopen jaren grote en succesvolle producties als 42nd Street en Urine Town werden opgezet. Wel exploiteert hij nog samen met Dodgers een verbouwde bioscoop in New York, die in september werd geopend met vijf zalen. Dit complex kan dienen als ,,kraamkamer'' voor nieuwe producties.