Uitreiking verliep onberispelijk

De naar binnen gesmokkelde absinth van Hafid Bouazza en de rechtstreekse bekendmaking bij RTL Boulevard konden niet voorkomen dat de uitreiking van de AKO Literatuurprijs keurig verliep.

,,Ik deel hem graag met anderen'', zegt Vic van de Reijt met een glimlach als hij op het podium staat om de AKO Literatuurprijs 2004 namens Arnon Grunberg in ontvangst te nemen. Grunbergs uitgever verwees daarmee niet alleen naar het feit dat zijn ontdekking – Grunberg debuteerde in 1994 bij Van de Reijts uitgeverij Nijgh & Van Ditmar – de afgelopen jaren steeds meer een publieke figuur is geworden, ondanks dat hij bijna nooit komt opdagen op prijsuitreikingen, maar ook naar Grunbergs neiging om regelmatig met andere uitgevers in zee te gaan. De afgelopen jaren publiceerde Grunberg boeken bij De Geus, Athenaeum, Polak & Van Gennep en onlangs nog bij Vassallucci. ,,Natuurlijk gaat hij af en toe vreemd'', constateert Van de Reijt een paar uur na de uitreiking gelaten. ,,Maar zijn beste boeken publiceert hij nog steeds bij ons.''

Als het oordeel van de AKO-jury een goede graadmeter is voor kwaliteit, dan heeft Van de Reijt een punt. Fantoompijn, het vorige boek dat Grunberg bij Nijgh & Van Ditmar publiceerde, werd ook al bekroond met de AKO Literatuurprijs. ,,Maar De Joodse Messias, dat bij Vassallucci is verschenen, had ik graag uitgegeven hoor'', aldus Van de Reijt.

De uitreiking van de AKO Literatuurprijs verliep nog nooit zo keurig als gisteravond. Zelfs het flesje absinth dat genomineerde Hafid Bouazza stiekem naar binnen had gesmokkeld kon daar niets aan afdoen.

Toen enige tijd terug bekend werd dat het societyprogramma RTL Boulevard de prijsuitreiking rechtstreeks op televisie zou verslaan, zorgde dat nog voor een schrikreactie bij uitgevers en schrijvers. Zou er wel met respect worden omgegaan met de auteurs? Was dit programma niet teveel op sensatie belust?

Kees 't Hart, een van de vijf aanwezige genomineerden, heeft daar weinig van gemerkt. ,,Ik werd met enthousiasme en interesse benaderd. In het filmpje werd zelfs een van de kernen van mijn schrijverschap geraakt: namelijk dat ik de eerste versie van mijn boeken haast automatisch schrijf, zonder me door iets te laten blokkeren.''

Oud-winnaar Frits van Oostrom, inmiddels bestuurslid van de stichting die de AKO-prijs mogelijk maakt, haalde in zijn feestrede nog even uit naar de uitreiking van de Libris Literatuurprijs, eerder dit jaar, dat `zijn juryrapport als digitaal huisvuil langs de openbare weg van internet had staan', aldus de mediëvist.

Het scheelde maar een haar, of Van Oostrom had die woorden op het laatste moment moeten inslikken. De naam van de AKO-laureaat was namelijk uren van tevoren via datzelfde internet uitgelekt. De Geassocieerde Pers Diensten, die het juryrapport onder embargo hadden ontvangen, verspreidden in de namiddag onder de geabonneerde kranten een verslag van de uitreiking. Honderden journalisten hadden de mogelijkheid om het nieuws te verspreiden, en zo eenzelfde effect teweeg kunnen brengen als bij de uitreiking van de Librisprijs, eerder dit jaar.

Livia Verstegen van Verstegen & Stigter, dat de AKO-prijsuitreiking organiseert, reageert geschokt. ,,Dit is reden voor ons om volgend jaar niemand meer onder embargo het nieuws te geven.''