Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder meer de nieuwe bijbelvertaling en een debat tussen kardinaal Simonis en emeritus hoogleraar Bas de Gaay Fortman. Ned.3, 12.10-13.05u.

Netwerk. Interview met de tekenaar van de strip Olivier B. Bommel Marten Toonder over hoe het is om oud te worden. Toonder, geboren in 1912, kijkt terug op zijn leven. Ned.1, 20.15-20.50u.

DOCUMENTAIRE

Op zoek naar Victoria. Over de gruwelen van het Videla-regime in Argentinië. Documentairemaker Ton Vriens volgde Adriana Victoria Lewi die drie jaar lang oude vrienden, mede-gevangenen en familie van haar vermoorde ouders opzocht om hun geschiedenis te achterhalen. Ned.1, 14.00-15.10u.

Outfoxed: Rupert Murdochs war on journalism. Portret van Fox News Network, een van Amerika's grootste nieuwszenders. Met de slogan `Fair and Balanced' tracht de zender objectiviteit te propageren. Maar de film laat zien hoe Murdoch de zender inzet als spreekbuis van de conservatieve macht. Voormalige producers, verslaggevers, en schrijvers vertellen hoe zij door Fox gedwongen werden `rechtse standpunten' uit te dragen. Ned.3, 21.05-22.00u.

Het incassobureau. Nieuwe serie afleveringen over het grootste incassobureau van Nederland, Intrum Justitia. Veel ouderen betalen steeds minder vaak hun huur- en energierekeningen op tijd en ook jongeren vam 15 tot 25 jaar hebben meer schulden. Dat laatste door intensief gebruik van mobiele telefoons. SBS6, 22.00-22.30u.

PRAATPROGRAMMA

Kruispunt. Aandacht voor de vraag hoe katholiek de katholieke Tweede-Kamerleden zijn en welke rol het geloof speelt in hun visies. Met o.a. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen, Kamerlid voor de PvdA Godelieve van Heteren en Mat Herben van de LPF-fractie. Ook vertelt Aleid Truijens over de ziekte van haar kind. Ned.1, 23.00-23.40u.

KUNST & MUZIEK

Over the top with Franz. Registratie van Schuberts Winterreise door tenor Ian Bostridge en pianist Julius Drake. Regisseur David Alden laat de solisten in een tot hel omgebouwd psychiatrisch ziekenhuis optreden omdat hij ervan overtuigd is dat Schubert wist dat hij door syfilis als waanzinnige zou eindigen. Ned.3, 11.00-12.00u.

Portret van een passie. Portret van kunstenaar Evert Thielen, één van Nederlands markantste kunstenaars. Thielen is nationaal en internationaal bekend geworden met zijn veelluiken, waarin figuratie wordt gecombineerd met vleugjes magie. Ned.2, 11.30-12.00u.

Busby Berkeley: Going through the roof. Zie tv-vooraf. Ned.3, 13.05-13.55u.

R.A.M. Gesprek met de inmiddels 85-jarige jazzpianist Hank Jones die tijdens het laatste North Sea Jazz-festival met het Joe Lavano Quartet speelde. Verder de Vlaamse kunstenaar Patrick Van Caeckenbergh die in zijn collages verhalen van oude dorpsbewoners verwerkt en Arnon Grunberg die een gesprek heeft met de Oostenrijkse schrijver Raoul Schrott, schrijver van het boek Tristan da Cunha. Ned.3, 19.25-20.30u.

FILM

The Wooden camera (Ntshaveni Wa Luruli, 2003, Zuid-Afrika/Fr./GB). Innemende tweede speelfilm van zwarte filmmaker speelt in het Kaapstad van na de Apartheid en vertelt luchtig-realistisch over de levenswandel van twee straatarme vriendjes: de een vindt een pistool, de ander een videocamera. Ned.3, 13.55-15.25u.

Space Jam (Joe Pytka, 1996, VS). Geöliede, technisch indrukwekkende, bij vlagen geestige komedie combineert – in de anarchistische traditie van Who Framed Roger Rabbit? – live action met animatie. Michael Jordan helpt de tekenfilmhelden uit de Loony Tunes van Warner Bros. (Bugs Bunny, Daffy Duck, Sylvester) bij basketbalwedstrijd tegen buitenaardse monsters. Veronica, 18.30-19.55u.

Titanic (James Cameron, 1997, VS). In even succesrijke als dure film (meer dan 200 miljoen dollar) geeft regisseur-producent-scenarioschrijver Cameron een originele draai aan de rampenfilm: hij concentreert zich op slechts twee personages van de Titanic (Leonardo DiCaprio en Kate Winslet), wier liefde klassenverschillen overwint. Schitterende trucages maken van de ondergang in 1912 van de oceaanstomer een verbluffend schouwspel. Yorin, 20.00-23.30u.

Tina: What's Love Got To Do with It? (Brian Gibson, 1993, VS). De onvermoeibare rock-ster Tina Turner hield zelf een oogje in het zeil bij verfilming van haar autobiografie. Vlak portret volgt chronologisch haar levenswandel zonder dat we haar echt leren kennen. BBC1, 23.55-1.55u.

RADIO

OVT. Onder meer een verslag van docent Finse taal Adriaan van der Hoeven die het heimelijk opgenomen gesprek tussen Adolf Hitler en de Finse generaal Mannerheim beluisterde. Verder Shakespeare-kenner Ton Hoenselaar over het nieuwe boek van Stephen Greenblatt Will in the World en een gesprek met Hans Cools over het 100-jarig bestaan van het Nederlands Instituut in Rome. Radio 1, 10.04-12.00u.

Opium. Regisseuse Alize Zandwijk praat over het tweeluik dat zij samen met Guy Cassiers van het RO-theater maakte rondom de romans Bezonken rood (1981), en Zonsopgangen boven zee (1977) van schrijver Jeroen Brouwers. En Herman Franke over zijn bundel literatuurbesprekingen uit de Volkskrant. Radio 1, 19.04-20.00u.

Radio atelier: God zal over u beslissen. Nagespeelde documentaire over de 45-jarige Iraanse asielzoeker Faris Sajjid die in 1999 in de nacht van 2 op 3 november in het aanmeldcentrum in Zevenaar ernstig werd mishandeld omdat hij volgens een politieagent en een verpleger ,,een grote mond had''. Alle betrokkenen vertellen hun kant van het verhaal. Radio 1, 21.04-22.00u.