Robot maait het gras

Nooit meer stofzuigen of de hond uitlaten? Nooit meer het gras maaien of de ramen lappen? Binnen drie jaar zal dit voor sommigen geen toekomstmuziek meer zijn. Tenminste, volgens de Verenigde Naties in een gisteren gepubliceerd rapport.

Volgens de VN worden robots snel goedkoper en slimmer, waardoor ze steeds meer huishoudelijke taken zullen overnemen. Ook zullen ze als gezelschap dienen en de rol van huisdier vervullen.

De VN baseren hun voorspelling op de snelle toename van het robotgebruik in en om het huis. Van de 607.000 huishoudelijke robots die er wereldwijd actief zijn, werd meer dan 65 procent pas vorig jaar gekocht. De VN trokken deze trend door en voorspelden dat er over drie jaar 4,1 miljoen huiselijke robots zullen rondsnorren, zeven keer zoveel als nu. Naast stofzuigen zullen robots dan ook grasmaaien, zwembaden schoonmaken en ramen lappen.

Bovendien zullen er over drie jaar 2,5 miljoen zogeheten vrijetijdsrobots zijn. Bekendste voorbeeld hiervan is de zogenaamde Aibo van de Japanse elektronicagigant Sony. Deze machine, die is uitgerust met stemherkenning, kan dansen en springen en er uit ziet als een hond, wint volgens Sony snel aan populariteit. De robot zou de hond kunnen verdringen als beste vriend van de mens. Hij heeft ook het voordeel goedkoop in het verbruik te zijn en niet te hoeven worden uitgelaten.