Proefwerken

De rubriek `Uit de school geklapt' richt de blik op kleine, maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: proefwerken.

``het probleem is van alle tijden'', zegt docent Ad Fiers, inmiddels al een paar jaar met pensioen. ``In mijn begintijd werkte ik op een school waar op twee locaties les werd gegeven. Docenten moesten tijdens de pauzes heen en weer rijden. Op een gegeven moment bleek dat leerlingen exemplaren van proefwerken in de bumper van de auto verstopten voor leerlingen in een parallelklas verderop.''

``Jazeker', zegt Natasja van Gennep, ``er wordt nog steeds volop gerommeld met proefwerken. Sinds de lesroosters van de verschillende klassen in de garderobe hangen en de roosters ook op de website van onze school staan, is het een fluitje van een cent om uit te zoeken welke klassen voor een vak dezelfde docent hebben.''

``Maar dit jaar hebben we geen geluk'', zegt klasgenoot Jeroen Slaats, ``alleen bij Duits, wiskunde, muziek en aardrijkskunde valt er wat te ritselen. Onze andere docenten hebben dit jaar geen parallelklassen of laten het achteroverdrukken van proefwerkopgaven niet toe''.

``Och'', zegt docent Marcel van Broekhoven, ``ze pakken het niet slim genoeg aan. Op mijn vorige school, het Jacob Roeland Lyceum in Boxtel, was een jongen die een heel archief van overhoringen en proefwerken had aangelegd. In ordners had hij van bijna elke docent exemplaren van toetsen. Voor een paar kwartjes kon je bij hem terecht voor een proefwerk van nagenoeg elk hoofdstuk van maakt niet uit welk vak of docent. Het duurde vier jaar voor hij tegen de lamp liep.''

Natasja en Jeroen weten dat veel docenten toetsen geven die bij de methode horen en dat die op de website van de uitgever te bestellen zijn. ``Maar zo'n schijfje kost 52 euro. Dat is ons te gortig.'' Als blijkt dat uitgevers dit materiaal alleen naar geregistreerde docenten sturen zijn ze nauwelijks teleurgesteld. ``Het moet wel een sport blijven.''