`Prijsslag eist 10.000 banen'

De prijzenslag in de supermarktbranche brengt zelfstandige kruideniers in ernstige problemen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Economisch Instituut Midden- en kleinbedrijf (EIM) dat gisteren is gepubliceerd. Meer dan 60 procent van de zelfstandige supermarkten – supermarkten die niet bij een groot concern zijn aangesloten – vreest tussen nu en twee jaar voor zijn bestaan, mocht de prijsoorlog onverminderd voortgaan. Investeringen worden teruggedraaid, inmiddels zijn al 9.500 tot 10.000 arbeidsplaatsen verdwenen.

Het onderzoek van het EIM werd uitgevoerd in opdracht van Vakcentrum Levensmiddelen, de organisatie voor zelfstandige ondernemers in de detailhandel.

Door de prijzenslag is de omzet van de supermarkten in een jaar tijd met gemiddeld ruim 3 procent gedaald. Bij de kleinere zelfstandige bedrijven is de daling nog groter, waarschijnlijk doordat ze volgens de onderzoekers meer merkartikelen verkopen en daardoor minder mogelijkheden hebben om het prijsverlies te compenseren in hun assortiment.

Volgens het Vakcentrum is het duidelijk dat de kleinere supermarkten zulke omzetdalingen ,,niet kunnen dragen''. Daardoor hebben deze kruideniers bezuinigingen doorgevoerd van honderden miljoenen euro. Volgens de onderzoekers geeft meer dan 25 procent van de zelfstandigen aan problemen te hebben met de liquiditeit als gevolg van de prijsoorlog. Tweederde van de onderzochte supermarkten heeft aangegeven dat geplande investeringen zijn teruggedraaid. Ook voorgenomen bedrijfsuitbreidingen zijn op een lager pitje gezet.

Het Vakcentrum pleit voor wetgeving die het verkopen onder de kostprijs verboden maakt. Dat is nu al in acht Europese landen het geval. ,,De noodzaak van een verbod van verkoop met verlies is groter dan ooit.'' Vooral veelverkochte producten als koffie, thee en limonade zouden nu met verlies worden verkocht.