Politiek vandalisme

Een nieuwe vorm van criminaliteit komt deze weken naar boven in de VS: politiek gemotiveerd vandalisme.

Amerikanen laten graag hun politieke voorkeur zien door een bord in de voortuin of een sticker achter op de auto. Maar dat roept dit jaar bij anderen meer dan ooit gevoelens van razernij op, zo blijkt. Alleen al in Minnesota zijn 700 borden uit voortuinen gestolen, vooral Bush-Cheney-plakkaten. De Republikeinen in deze staat hebben inmiddels op hun website een onderdeel `Als boze Democraten aanvallen' gemaakt, met foto's van ingeslagen autoruiten en hakenkruizen en verhalen over Republikeinen die van de weg werden gereden.

Ook in Ohio, Missouri en Washington heeft de politie klachten gekregen over bekladde, of in brand gestoken borden. En zelfs in een staat als Californië, waar er nauwelijks over de presidentsverkiezingen wordt gedebatteerd, vertellen mensen dat de stickers van hun auto's zijn gehaald, of dat er stickers van de tegenstander overheen werden geplakt.

In een lokale krant in Virginia legt Stephen Farnsworth, docent Politieke Wetenschappen van de University of Mary Washington, uit dat het vandalisme zijn wortels heeft in de nog steeds betwiste uitslag van de verkiezingen van 2000. ,,We leven in een tijd waarin de Democraten en de Republikeinen steeds partijdiger, extremer en vechtlustiger zijn.'' Volgens Farnsworth voelen beide partijen dat de overwinning nabij is ,,en is de verleiding groot om over de grenzen van respectabel gedrag heen te stappen''.

weblog marc chavannes www.nrc.nl/amerikakiest