Patiënt is machteloze speelbal in zorgsysteem 2

Hugo Keuzenkamp is én hoogleraar bij de UvA, én directeur van twee verzekeringsmaatschappijen, én lid van de strategiegroep zorg van de PvdA. Dat is te veel voor de eenvoudige krantenlezer die ik ben. De kop bij zijn artikel op de opiniepagina van 18 oktober `Kartel in de zorg is hersenschim' (als antwoord op kritische noten van Rick van der Ploeg in deze krant van 13 oktober) zei mij nog wel iets, maar wat volgde was geheimtaal, meer iets voor een vakblad. Op één onderdeel na: de krentenpikkerij door verzekeringsmaatschappijen; die zouden volgens Van der Ploeg toeslaan met het nieuwe stelsel en dus alleen maar uit zijn op klanten met weinig risico. Onzin, volgens Keuzenkamp. Nou, dat hoop ik dan maar, bijvoorbeeld voor de man die mij laatst vertelde dat hij suikerpatiënt is en bij geen verzekeringsmaatschappij terechtkan voor een levensverzekering. Kan Keuzenkamp hem garanderen dat hij straks met open armen wordt ontvangen?

    • Jan Dirk de Block