`Parasieten in varkensvlees genegeerd'

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft de aanwezigheid van de parasiet Toxoplasma gondii in varkensvlees ruim twee jaar lang genegeerd. Dat zegt de Maastrichtse hoogleraar A. Kijlstra.

Kijlstra wees de VWA al in 2002 op de gevaren van de parasiet, maar met die informatie is volgens hem niets gedaan. ,,Pas nu de parasiet in het nieuws is, onderneemt men actie'', zegt Kijlstra. De parasiet is met name gevaarlijk voor zwangere vrouwen en kan ernstige schade aan het ongeboren kind toebrengen. De parasiet is door voldoende verhitting of invriezing uit te schakelen.

De toezichthouder VWA, voorheen de Keuringsdienst van Waren, erkent dat zij nu nog niet controleert op toxoplasma, maar overweegt dat wel in de toekomst te doen. ,,Toxoplasma had twee jaar geleden nog geen prioriteit.''

De VWA stuurde op 11 oktober een brief aan minister Veerman (Landbouw, CDA) over de parasiet. Dat gebeurde nadat Kijlstra onderzoeksresultaten over de gevaren van de parasiet had gepubliceerd. Kijlstra maakte deel uit van een onderzoeksteam dat twee jaar lang het bloed van geslachte varkens onderzocht. Uit het onderzoek, dat in het septembernummer van het wetenschappelijke tijdschrift Investigative Ophthalmology & Visual Science werd gepubliceerd, bleek dat de parasiet bij 4,9 procent van de scharrelvarkens en 1,2 procent van de biologische varkens voorkomt. Bij varkensvlees uit de reguliere veehouderij komt de parasiet niet voor. Besmetting met T. gondii gebeurt vooral via de uitwerpselen van katten en door het eten van besmette knaagdieren. Die moeten volgens de onderzoekers uit de buurt van varkensstallen gehouden worden.

Momenteel zijn er zo'n vijftig biologische varkenshouders in Nederland. Volgens Kijlstra is meer dan de helft van de biologische varkensboeren in staat toxoplasma-vrij vlees te produceren, maar een aanzienlijke minderheid (nog) niet. Hij vindt dat Biologica, de branche-organisatie voor biologische producten ,,geen open kaart speelt''. ,,Hun houding is er een van: `Doe dat nou niet, dat is slecht voor het imago en we werken aan een oplossing'. Ik vind dat kwalijk, het zoeken van een oplossing begint met openheid.''

Een woordvoerder van Biologica ontkent informatie te verzwijgen. Volgens de organisatie is de oorzaak van de parasiet moeilijk tegen te gaan.