Mory Kanté: Sabou

Hij was een van de eerste West-Afrikanen die een wereldhit scoorden: zijn `Yeke Yeke' werd voorjaar 1988 ook in Nederland luidkeels meegezongen en bereikte zelfs het discocircuit. Met Sabou zal dat niet zo snel gebeuren omdat Kanté op deze cd terugkeert naar het vertrouwde zonder stekkers-concept. Hoewel; in de lounge-ruimten van de populaire honken zou deze muziek met fluit, balafon, gitaren en percussie het waarschijnlijk heel goed doen. Ook dankzij de uitgekiende voor- en koorzang en het spel van Kanté op de kora, de typisch Afrikaanse kruising van luit en harp. Trinkeltinkeltrinkeltinkel. De in Guinée geboren Mory Kanté (1950) demonstreert op Sabou op overtuigende wijze dat hij zijn afro-vibes nog lang niet kwijt is. Dat hij al decennia vanuit Parijs opereert blijkt vooral uit de tempi. Van de tien stukken op deze cd weerspiegelen er maar enkele de morgen-zien-we-wel-verder gedachte, op de meeste kan uitbundig worden gedanst.

Een concert in Nederland werd geschrapt, wie de nieuwe/oude Mory Kanté wil zien moet naar Luxemburg (16/11 Alzette) of België (24/11 Gent).

Riverboat TUGCD 1034 Distr. Music&Words

    • Frans van Leeuwen