Margarita staakt strijd tegen staat

Prinses Margarita staakt haar gerechtelijke procedures tegen de Nederlandse staat. Haar advocaat heeft dat gisteren aan het televisieprogramma Barend & Van Dorp gemeld. Bronnen hebben het bericht tegenover het persbureau ANP bevestigd.

De prinses was met haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn bezig met de voorbereiding van een proces tegen de Nederlandse overheid. Ze voelden zich door haar familie en de staat geschaad omdat vaak en onterecht ernstig inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer zou zijn gemaakt. Inmiddels heeft Margarita besloten om te scheiden van De Roy van Zuydewijn.

Vorige week riep Margarita in een advertentie in een landelijk dagblad De Roy van Zuydewijn op voor 21 januari te reageren op het voornemen van de prinses de echtscheiding te laten uitspreken. De Roy reageerde ,,verbaasd'' op de advertentie. Hij zei dat hij ,,gewoon thuis'' is in Frankrijk.

De Roy van Zuydewijn heeft altijd volgehouden dat hij zijn gerechtelijke procedure tegen de staat zal doorzetten. Hij eist genoegdoening voor de schade die zijn persoon en bedrijf zouden hebben geleden. Hij meent dat zijn privacy is aangetast. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) deed, in opdracht van het Koninklijk Huis, onderzoek naar de man van Margarita.

De oorzaak van de vete tussen Margarita en de koninklijke familie zou zijn gelegen in het feit dat de familie De Roy van Zuydewijn niet zag zitten als echtgenoot voor Margarita.

Eerder liet Margarita weten dat ze buitenproportioneel heeft gereageerd op de situatie. Ze meent dat ze in het bijzonder haar familieleden ,,onnodig'' heeft gekwetst. Door alle rechtszaken te stoppen, lijkt Margarita opnieuw aan te sturen op een verzoening met koningin Beatrix.