Mannen trouwen ouder

In heel Europa zijn mannen ouder als ze trouwen dan vrouwen. Bij het eerste huwelijk ligt het gemiddelde leeftijdsverschil tussen man en vrouw tussen de één en drie jaar. In Slowakije is het verschil het grootst, in Estland het kleinst. Nederlandse mannen zijn bij hun eerste huwelijk gemiddeld 1,9 jaar ouder dan vrouwen. Samen met de Duitsers, de Zweden en de Denen trouwen de Nederlanders pas op relatief hoge leeftijd. Zweedse mannen zijn gemiddeld zelfs al de dertig gepasseerd (33,2 jaar oud) bij hun eerste huwelijk. In Oost-Europa wordt juist weer relatief jong getrouwd. Litouwse bruiden zijn gemiddeld 23,6 jaar. De laatste twee decennia is de huwelijksleeftijd in alle landen van de Europese Unie gestegen. Maar de sterkste stijging deed zich voor in Noordwest-Europa. Zowel mannen als vrouwen trouwen daar ongeveer vijf jaar later dan in 1980.