Kinderkost (2)

Yams zijn eetbare wortelknollen van tropische slingerplanten en verkrijgbaar in vele soorten. De meest verhandelde yamsoort in Nederland is de aardappelyam (dioscorea bulbifera). Het is een tamelijk grote, ovale en overlangs gelobde knol met een paarsrode, gladde schil en blank vruchtvlees dat na het koken bloemig is en lichtzoet van smaak. Er zijn ook kleinere yams verkrijgbaar met een enigszins ruwe, grijzige schil. Het vruchtvlees daarvan is eveneens bloemig, maar beduidend zoeter dan dat van de aardappelyam. Aardappelyams worden vaak verward in winkels met zoete aardappels (ipomoea batatas) die qua vorm en kleur veel op de aardappelyam lijken. Zoete aardappels zijn echter glad en niet gelobd. De kleur van de schil kan variëren van grijsachtig, bleekgeel tot paarsrood, evenals het vruchtvlees dat wit of bruinroze (stoofperenkleur) kan zijn. Aardappelyams zijn altijd verkrijgbaar in tropische winkels, zoete aardappels meestal bij Turkse en Marokkaanse winkels. Al deze wortelknollen zijn heel geschikt om er eens een broccolistamppot mee te maken – ter kennismaking. Het (licht)zoete vruchtvlees is voor kinderen een goede tegenhanger voor broccoli (of spinazie/andijvie). Geef er gebakken tartaartjes met ui bij. Bereiding: Schil de yam of zoete aardappel met een dunschiller en snijd de knol in dikke schijven. Maak de broccoli schoon: snijd de rozetten los van de stelen en halveer ze overlangs. Trek met een mesje de taaie opperhuid van zowel de dunne als de dikke stelen af en snijd dikke stelen in dunne repen. Kook de schijven yam in ruim kokend en gezouten water gedurende 4 minuten, voeg de broccoli toe en kook alles nog 3-4 minuten. Afgieten, terug in de pan doen en knollen en broccoli kort met een groentestamper bewerken; op smaak brengen met zout. Bak intussen in een ruime bakpan de tartaartjes in 2-3 eetlepels olijfolie samen met de uienringen op halfhoog vuur; bestrooi op het laatst met zout en peper. Verdeel de tartaartjes over de borden en roer de lichtgebakken uien samen met het resterende bakvet door de stamppot. Zachte kost die makkelijk weg eet.

    • Florine Boucher