Kim

Het leed van Louis van Gaal is niet te overzien. Louis heeft het zwaar, is geschokt en geschonden in zijn zelfbeeld. Er lag een grote verlatenheid over schouders en jukbeenderen, op zijn persconferentie. Toch maak ik mij niet zoveel zorgen: deze visionaire mamoettanker heeft een lieve vrouw en brave kinderen. En na al zijn solisme is hij niet meer van het gemeen. Zijn alweer spectaculaire ontslag raakt de natie niet. Ajax is niet `gansch het volk'. Dat is het nooit geweest, al dacht Van Gaal van wel. Uitvergroting is de tweede natuur van deze beminnelijke voetballeider. En dus zijn er nu ook geen grenzen aan zijn eenzaamheid.

Echt herfst is het in België. Het leed dat daar sinds gisteren geleden wordt, is van een andere orde. Er is een collectief verdriet over het land gevallen. Een verdriet zonder weerwoord. Al even Dantesk als na de dood van koning Boudewijn en na de ontdekking van de gruwelkelders van Dutroux. Zeg maar, een André Hazes-verdriet.

Wat is het geval?

Donderdagavond maakt Kim Clijsters op haar website bekend dat het huwelijk met Lleyton Hewitt is afgeblazen. De relatie is wederzijds opgezegd. `Om privé-redenen.' Het laatste is een beetje dom. Alsof je als 21-jarig wicht een relatie zou opzeggen voor een staatsraison. Of uit koloniale overwegingen. Allicht is alles privé aan de liefde, en als het dat niet is, is er geen liefde. Dan is liefde een propagandamachine.

De Belgische populaire kranten haalden hun grootste chocoladeletters boven: `Love Game Over.' Lui als ze zijn in het cliché, de populaire kranten. De journaals op televisie openden eveneens met het onheilsbericht. Een tongkus, een verlovingsring, een scharrel in de heupen, Kim en Lleyton werden genadeloos gegijzeld in hun eigen verleden. Het ging de media niet om het gebroken geluk van het illustere tennisduo. Uiteraard niet. Het ging hen om de idylle van het volk die was stukgeslagen. Trivialiteit à la carte van de onderbuik: Hoe moet het nu verder met de trouwjurk die al in de maak was? Is de eigenaar van het kasteel waar er met honderden vrienden en sympathisanten gedineerd zou worden wel tijdig verwittigd? Enfin, vragen waar marktkramers niet eens op antwoorden.

Kim Clijsters zag de bui al hangen. Gevat liet ze in het perscommuniqué weten dat ze niet zou reageren op roddels. Heel slim van Kim. Voor je het weet is Lleyton homo en is zij biseksueel. Moet ze alsnog emigreren naar Australië, want in het Europa van meneer Buttiglione mag dat allemaal niet. Die schande zou nog groter zijn dan de schande van een gebroken ring, aan de vooravond van een huwelijk.

Het wordt ook in de sport almaar erger: kranten berichten vanuit de onderbuik. Als het volk een sprookjeshuwelijk wil, dan krijgt het een sprookjeshuwelijk. Waar hebben we het over? O wee, de topsporter die zich buiten het gefiguurzaagde droomscenario van het Volksempfinden waagt. Dan wacht de guillotine van het medelijden, en dat is erger dan de dood met de kogel.

Kim Clijsters heeft de wereld veroverd door haar magistrale smashes, en meer nog door haar speelse onbevangenheid en het guitige onbewustzijn van haar status. Als een boerenwicht stond ze op Wimbledon. Toch was ze ook in dit mekka van totemcodes en tralala geliefd zoniet gerespecteerd. Kim is altijd de blosjes geweest op de wangen van het gedemocratiseerde tennis. Meisje met meer drive dan taille, maar op een dag wel de nummer 1 van de wereld.

Je zou denken, Kim aan het net is meer dan genoeg voor de mensheid. Maar nee, een topsporter hoort ook nog eens ziel en ingewanden bloot te leggen. Althans een voorgenomen huwelijk waar te maken. Als dat niet kan, worden de wildste speculaties op haar/hem losgelaten. In naam van wie of wat? Waarom zou Ruud Lubbers een verborgen leven mogen hebben en Kim Clijsters niet? Beiden zijn even gebroken in de liefde en de droom.

Ik hoop dat Kim volhardt in het Fuck you. Dat mag ze op Wimbledon niet eens hardop zeggen, maar in het normale leven gelukkig nog wel. Roep het, schreeuw het uit Kim: Fuck you. Een meisje van 21 heeft aan niemand uitleg te geven, al helemaal niet over de liefde. Zij mag lijden en geleden worden in de grandeur van haar jeugd. Of ze honden of kindjes wil? Daar gaat een umpire niet over.

    • Hugo Camps