Jeugdzorg 3

Het gedrag van de jeugdzorg doet denken aan dat van de processierups. Normaal gesproken lopen die in rijen in bomen, keurig kop-aan-kont, waar ze leven van dennennaalden. Zet je ze op de rand van een bloempot, dan blijven ze doorlopen, dagenlang, achter elkaar aan, in eindeloze rondjes. Ze werken zich suf, zonder enig doel.

Het doel van de instanties in de jeugdzorg lijkt verworden tot het invullen van het juiste formuliertje voor als de inspectie komt. Inspectie was ooit bedoeld om het product te verbeteren, ondersteuning te bieden waar het fout gaat en daarnaast om misstanden boven tafel te krijgen. In de praktijk werkt de inspectie mee aan het vergroten van een misstand, wat een bureaucratie van 80 procent beslist is. Laat mensen gewoon hun werk doen; er zal ongetwijfeld wel eens iets mis gaan, maar mijn prognose is: minder dan nu.