Idiots willen herhaling van 1918

De honkballers van de Boston Red Sox en de St. Louis Cardinals beginnen vandaag aan de World Series. De Red Sox wachten al 86 jaar op een landstitel.

Voor de Red Sox telt alleen de zege. Mochten de honkballers uit Boston de strijd om het officieuze wereldkampioenschap verliezen van de St. Louis Cardinals dan is het wonder van New York niets waard geweest. Dan blijven de Red Sox bekend als het team dat zich sinds 1918 nooit meer de beste van de Verenigde Staten mocht noemen. En als de club die een vloek over zichzelf zou hebben afgeroepen door de legendarische Babe Ruth aan de Yankees te verkopen.

Vooraf had vrijwel niemand rekening gehouden dat de selectie van de Red Sox dit seizoen in staat zou zijn zich te meten met de beste honkbalploegen van de Verenigde Staten en Canada. Met een score van 98 overwinningen en 64 nederlagen wist de ploeg zich via de achterdeur met een wild card te plaatsen voor de play-offs. Sindsdien begonnen de Bosox aan een sprookjesachtige reeks. Eerst werden de Anaheim Angels met 3-0 verslagen, waarna de finale van de American League volgde tegen de Yankees. In de eindstrijd versloegen de Red Sox de aartsrivaal uit New York met 4-3, nadat de ploeg op een 3-0 achterstand had gestaan. Direct na de sensationele 10-3 zege in de zevende wedstrijd barstte in Boston een volksfeest los waarbij een 21-jarige studente overleed. De honkbalgekte heeft de stad uit het noordoosten van de VS helemaal in zijn greep. Voor de kassa's van Fenway Park stonden vrijwel direct na de plaatsing voor de honderste World Series rijen mensen. In het kleinste stadion van alle clubs uit de Major League zullen bij de komende twee thuiswedstrijden alle 33.871 plaatsen bezet zijn. De prijzen voor de gewone toeschouwers variëren van twaalf tot 75 dollar per wedstrijd.

Voor het eerst sinds 1986 zijn de World Series weer in Boston. Destijds waren de Red Sox in de tiende inning van de zesde wedstrijd tegen de New York Mets een slagbal van een eindzege af. De wedstrijd ging uiteindelijk verloren met 6-5, waarna de Mets het thuis afmaakten. Na de 1986 heartache hopen de Red Sox in 2004 eindelijk de oude tijden te doen herleven.

Aan het begin van de twintigste eeuw was de Red Sox de succesvolste honkbalclub ter wereld. De club, die in het verleden namen droeg als Puritans, Plymouth Rocks en Pilgrims, won tussen 1903 en 1918 vijf keer de World Series. Aanvankelijk speelden de honkballers uit Boston hun wedstrijden op de Huntington Avenue Grounds. Clubeigenaar Charles Henry Taylor besloot na een paar jaar een eigen stadion te bouwen. De veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog veranderde niet alleen de naam van de Pilgrims in de Red Sox, maar was ook de grondlegger van Fenway Park dat in april 1912 haar deuren opende. De eerste wedstrijd die in The home of the Boston Red Sox werd gespeeld was een duel tegen de New York Highlanders, de club die later werd omgedoopt in de Yankees. De zege van 7-6 zou absoluut de voorpagina's hebben gehaald als de Titanic een week daarvoor niet was gezonken.

In Fenway Park groeiden in de loop der jaren spelers met namen als Cy Young, Babe Ruth, Jimmy Collins, Duffy Lewis, Tris Speaker, Harry Hooper, Bobby Doerr, Ted Williams, Jimmie Foxx, Carlton Fisk en Carl Yastrzemski op als helden. Babe Ruth staat nog altijd bekend als de beste honkballer die Boston ooit heeft gehad. Met de linkshandige pitcher in de gelederen wonnen de Red Sox in 1918 voor de laatste keer de World Series. Twee jaar daarna verhuisde Bambino Ruth voor een bedrag van 100.000 dollar naar Yankees. De bijgelovigen in Boston wijten het gebrek aan succes van de Red Sox aan het vertrek van hun held. Alleen een overwinning op de Cardinals kan het verhaal van the Curse of the Bambino ontkrachten.

Pitcher Tim Wakefield moet vandaag in de eerste wedstrijd van de best-of-seven serie de Red Sox een droomstart bezorgen. Boston-coach Terry Francona stelde Wakefield in de play-offs nog niet eerder op als beginnende werper. In het tweede duel zal Curt Schilling bij de Red Sox op de heuvel staan. De werper vertolkte in afgelopen dinsdag in het zesde duel met de Yankees nog een heldenrol. Schilling wordt bewust ingezet tijdens een thuisduel omdat dan de regels van de American League gelden waardoor hij als pitcher niet hoeft te slaan. Bij de wedstrijden in het Busch Stadium van de Cardinals wordt gespeeld volgens de richtlijnen van de National League.

De Red Sox, die zichzelf de bijnaam idiots hebben gegeven, gaan er prat op zich niet volgens de gebruikelijke etiketten te gedragen. Vlak voor de wedstrijden spelen de kinderen van de honkballers in de kleedkamer. Alleen tijdens de wedstrijden telt de code dat iedereen hetzelfde teneu met de rode sokken draagt. De langharige en bebaarde verrevelder Johnny Damon is uitgegroeid tot een cultfiguur binnen de selectie waarin Manny Ramirez en Pedro Martinez de grote sterren zijn. Met een titel willen de idiots bewijzen ook winnaars te zijn.