Graaidreef 5 te Zoetermeer

Voor een goede gouden parachute moet je in Zoetermeer zijn. Bestuurders in die werkstad lusten er wel pap van.

Veel royale exitpremies voor hogere ambtenaren van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werden bedacht toen het departement nog in Zoetermeer gehuisvest was.

Numico (Olvarit, Bambix), ook (nog) in Zoetermeer gevestigd, stuurde de vorige topman met ruim 5 miljoen weg, verving de rest van de raad van bestuur en heeft door zijn vooruitstrevende beloningspakketten inmiddels een aantal nieuwe nationale grootverdieners in huis.

Belbedrijf SNT, waarop KPN deze week officieel een bod uitbracht, houdt de traditie in ere. Het bedrijf uit Zoetermeer kent een luidruchtige bestuurskamer. De vijf bestuursleden die anderhalf jaar geleden nog gezamenlijk vanuit het jaarverslag de lezer tegemoet lachten, zijn binnenkort allemaal verdwenen bij SNT. En zij gaan uiteraard niet met lege handen weg.

Vorig jaar ontvingen twee vertrekkende bestuurders gezamenlijk 2,1 miljoen euro vertrekpremie. Het kwam overeen met 6 maal hun jaarsalaris. SNT's huidige raad van bestuur is uitgedund tot 2 man, maar ook zij zullen vertrekken nadat KPN het bedrijf heeft overgenomen.

Financieel directeur W. Middelburg (vorig jaar aangetreden) zal een maximale jaarbonus van onbekende omvang mee naar huis nemen bij vertrek. De gedragscode van Tabaksblat gaat aan SNT voorbij: een relatie tussen beloning en prestaties ontbreekt evenals verantwoording van die beloning. Middelburg heeft ervaring met exitregelingen. Hij werkte jarenlang bij automatiseerder Pinkroccade, ook een doorgangshuis voor bestuurders. Middelburg vertrok in 2002 bij Pink, met 1.079.965 euro vertrekpremie. Pinkroccade is ook gevestigd in Zoetermeer.

De topman van SNT zal na de overname door KPN ook vertrekken. T. Walraven, grondlegger van het bedrijf, heeft vorig jaar afgesproken – nog net voor Tabaksblat – dat hij 1 miljoen euro krijgt bij vertrek. Dat bedrag is voor het gemak meteen betaald, zonder dat Walraven is vertrokken. Ook als Walraven dit jaar werkelijk zijn functie neerlegt, lopen zijn contract en salaris nog door tot 1 juli 2005, blijkt uit het prospectus. Daarna zal hij nog een maximaal overeengekomen jaarbonus van onbekende omvang ontvangen. Vervolgens zal de oud-topman 3 jaar als adviseur aan SNT verbonden blijven, tegen een onbekend tarief. Klaar is Kees.

Het prospectus meldt: Met bestuurders van SNT staan momenteel voor afscheidsregelingen geen contractuele verplichtingen meer open.