Gepiepeld

De competitie in de Meesterklasse kende meteen al een sensationeel verloop. Landskampioen Modalfa, met twee kernploegparen in de gelederen huizenhoog favoriet voor de landstitel, bezet na zes wedstrijden de een na laatste plaats. Weliswaar staat een andere favoriet, het Rotterdamse De Lombard, bovenaan, maar Viva volgt op kleine afstand. De Hagenaars wisten verleden jaar ternauwernood degradatie te ontlopen. De World Teams Olympiad in Istanbul staat voor de deur en daarom worden de verrichtingen van de paren van Team Oranje met argusogen gevolgd. Op basis van de butlerstand, het officieuze parenklassement dat voor viertallencompetities wordt bijgehouden, kunnen twee van de drie paren van het Nederlands team even niet overtuigen. Drijver-Schollaardt draaien rond het gemiddelde en Brink-Van Prooijen staan zelfs dik in de min. Alleen Jansma-Verhees doen het redelijk. Het Nederlands vrouwenteam staat eveneens op punt van afreizen naar Turkije. In de vaderlandse competitie kan het zestal niet overtuigen. Het staat in de Eerste divisie elf wedstrijdpunten onder het gemiddelde. Marco ter Laare en Joop Meijs, het sterpaar van Viva, leiden het Meesterklasse butlerklassement. Op dit spel liet routinier Jaap van der Neut zich, zoals dat in het jargon heet, piepelen, door het grillige talent Ter Laare.

N/OW

♠ A

♡ A V 5 4

♦ A B 8

♣ H V 8 6 3

♠ 8 4 3

♠ V B 7 6

♡ H 10 7

♡ B 9 6

♦ 5 4 2

♦ V 7 6

♣ 9 7 5 2

♣ A B 10

♠ H 10 9 5 2

♡ 8 3 2

♦ H 10 9 3

♣ 4

West

Noord

Oost

Zuid

Ter Laare

Bomhof

Meijs

Van der Neut

1♣

pas

1♠

pas

2♡

pas

2SA

pas

3♣

pas

3SA

a.p.

Ter Laare startte met een duivelse ♡10 waarna Van der Neut nooit meer in het hartenzitsel geloofde. Hij dook, won het hartennaspel met het aas en speelde ♦B. Oost dekte, zuid won de heer en speelde klaveren naar de heer, waar Meijs de boer onder deponeerde. Van der Neut lichtte ♠A, incasseerde de rest van de ruitens (oost ♣10 weg) en speelde ♠H. In het eindspel bracht de leider oost met schoppen aan slag en ging als enige in de zaal down, want OW hadden de rest.