Een `event-pack' van Bush: 19,95 dollar

Nog ruim een week hebben George Bush en John Kerry te gaan voor op 2 november duidelijk wordt wie van hen de volgende vier jaar president van de Verenigde Staten zal zijn. De verkiezingsstrijd is scherp en wordt ook gevoerd op de websites van de twee kandidaten.

De overeenkomsten tussen www.georgewbush.com en www.john kerry.com zijn groot. Beide sites presenteren uitvoerig de kandidaten, hun `running mates' Dick Cheney en John Edwards en alle bijbehorende echtgenotes. Daarbij valt natuurlijk geen onvertogen woord over de rivalen en hun families. Maar evenmin bieden bijvoorbeeld de portretten van Lynne Cheney en Elizabeth Edwards veel argumenten waarom iemand zou moeten kiezen voor Bush of Kerry.

Op beide sites worden de eigen verkiezingsprogramma's prominent gepresenteerd en die van de tegenstander fel bekritiseerd. De Kerry-site wijst er nadrukkelijk op dat de `W' van George W. Bush maar voor één ding staat: `wrong', verkeerde beslissingen die de VS in een verkeerde richting geduwd hebben, zodat het land nu lijdt onder de `Bush-mess'. Maar op de site van Bush wordt nog vileiner op de man gespeeld. Met de `Kerry gas tax calculator' kun je uitrekenen hoeveel méér het je gaat kosten als Kerry's voornemen doorgaat om de belasting op benzine te verhogen. Er is ook een spelletje dat de `flip-flops' van de democratische kandidaat op de hak neemt, alle keren dat Kerry volgens het Bush-kamp tegenstrijdige standpunten heeft ingenomen over onder andere Irak, onderwijs en het bezit van een SUV, een luxe terreinwagen. En in het `Kerry Media Center' worden uitspraken van de tegenstander hardhandig tegen het licht gehouden.

Op beide sites staan uiteraard de televisiedebatten, de tv-spotjes uit de verkiezingscampagnes, persberichten, foto- en video-albums, weblogs, chatcenters en pagina's met informatie in het Spaans. Ook bieden beide sites volop mogelijkheden om actief aan de campagnes deel te nemen. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger, jezelf of anderen een e-mail laten sturen om niet te vergeten dat er gestemd moet worden, je aanmelden voor bijeenkomsten en houseparties organiseren, met uitgebreide instructies hoe je dat dient aan te pakken. En natuurlijk kun je geld storten voor de campagnefondsen.

Ten slotte is er een stortvloed aan propagandamateriaal, van petten, koffiemokken en T-shirts tot vlaggetjes, golfballen en screensavers. Een klein houseparty-pakket met stickers, ballonnen en buttons van Kerry kost 16,50 dollar. Een `event-pack' van Bush met een Navy-cap, bumperstickers, buttons én een bord voor in de tuin heb je voor 19,95 dollar in huis.

www.georgewbush.com, www.johnkerry.com