De kiezer: `VS zijn geen democratie'

Randall Damon draagt zijn `make-love-not-war'-speldje met trots. De leraar Chinees in Des Moines, Iowa, vindt de Verenigde Staten op nationaal niveau eigenlijk geen democratie meer. ,,De monopolisering van de media is zo ver doorgevoerd dat de meeste mensen het niet eens meer zien''.

,,Dit land is zo naar rechts opgeschoven. Richard Nixon was de laatste vooruitstrevende president die we hadden. Hij was veel linkser dan Bill Clinton. Ik ben bang dat de Verenigde Staten het minst democratische land van alle hoog ontwikkelde landen is. Wij hebben geen evenredige vertegenwoordiging en er gaat een obscene hoeveelheid geld om in het politieke systeem. Het enige wqat ons rest is vrijheid van meningsuiting.''

Op lokaal niveau functioneert de democratie nog wel, denkt Damon. Daarom zegt hij als actief lid van de Groenen: ,,Ik geloof sterk in locale actie en locale economie, maar de waarheid is natuurlijk dat alles mondiaal is. Dat is het aardige van Iowa: hier is nog niet alles overgenomen door die bedrijfspraat. De landelijke politiek wordt echt overwoekerd door het geld van het grote bedrijfsleven. Geld is macht.''

De Democratische partij heeft zijn ziel er aan verloren, meent Damon in navolging van Ralph Nader. Op Nader, nu onafhankelijk presidentskandidaat, heeft hij de vorige twee presidentsverkiezingen gestemd. Dit keer zal Randall Damon dat niet doen. Hij is het eens met David Cobb, die volgens hem `halfhartig' campagne voert als Groene presidentskandidaat: het belangrijkste is nu om Bush uit zijn ambt te verdrijven. ,,Zij verschillen in wezen niet zo veel, maar ik zal tegen mijn beter oordeel voor John Kerry stemmen''.

weblog marc chavannes www.nrc.nl/amerikakiest

    • Marc Chavannes