Campagne in Israël om legalisatie Kach

De extreem-rechtse, Israëlische organisatie Kach is een grote campagne begonnen voor legalisatie van deze in 1988 verboden beweging. Kach, opgericht door de in 1990 vermoorde rabbijn Meir Kahane, heeft als belangrijkste doelstelling de deportatie van de Palestijnen naar Arabische buurlanden en volledige annexatie van het ,,Land van Israël''.

Kach-woordvoerder Itamar Ben Gvir uit een nederzetting bij Hebron heeft namens duizenden Kach-aanhangers een brief aan premier Sharon en de Knesset geschreven, waarin ,,het verbod op Kach een zonde'' wordt genoemd.

Uit onderzoek van de Universiteit van Haïfa en een eerder deze week gepubliceerde opiniepeiling van het dagblad Ma'ariv blijkt dat meer dan 40 procent van de Israëliërs voor gedwongen verhuizing van de Palestijnse bevolking is, en 64 procent is voor het deporteren van Israëlische Arabieren. ,,Wij zetten niet aan tot terreur, het verbod op Kach is een onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting en uit peilingen blijkt dat onze denkbeelden veel breder worden gesteund dan de regering denkt,'' aldus Kach-activist Ben-Gvir, een 28-jarige rechtenstudent.

De campagne valt samen met de herdenking van de moord op Meir Kahane in New York en met de stemmingen in de Knesset over het plan van premier Sharon om de joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen.

Kach werd destijds verboden omdat de toenmalige regering vond dat Kahane en zijn aanhang in de joodse nederzettingen zich schuldig maakte aan opruiing. ,,Maar wat wij toen al zeiden, zeggen nu leden van de regerende Likud-partij, die net als wij om religieuze redenen tegen het ontruimen van nederzettingen zijn. En wat wij zeggen over de Palestijnen, verschilt weinig van wat de meeste ministers denken en premier Sharon tot een jaar geleden ook dacht'', aldus Ben Gvir, die fel actie voert tegen Sharons ontruimingsplan in Gaza.

Uit nieuwe peilingen blijkt dat Sharon de steun van het Israëlische publiek voor de ontruiming van de nederzettingen aan het verliezen is. Een meerderheid vindt dat Sharon eerst een bindend referendum moet houden. Een deel van Sharon's ministers, een vleugel in de Knesset en de organisaties van kolonisten dringen daar op aan.

Maar de premier weigert dat met het argument dat de Israëlische basiswetten niet voorzien in een referendum. Hij heeft zijn hoop gevestigd op een meerderheid in de Knesset van Likud-leden en de linkse en orthodoxe oppositie.

Zie ook Zaterdags Bijvoegsel: Joden versus Joden, pagina 37