Bush geeft aan industrie in VS fiscale voordelen

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren een wet getekend die een belastingvoordeel van jaarlijks 5 miljard dollar voor Amerikaanse exporteurs schrapt, maar de komende tien jaar voor 137 miljard dollar nieuwe belastingvoordelen in het leven roept. Tegen het belastingvoordeel van 5 miljard (50 miljard over de afgelopen tien jaar) was door de Europese Unie met succes bij de WTO geprotesteerd, zonder dat overigens de daarop volgende veroordeling door de Wereldhandelsorganisatie Washington op andere gedachten bracht. Dat deden evenmin sancties vanwege de EU waartoe Brussel door de uitspraak van de WTO gerechtigd werd. Tot gisteren. De gezamenlijke, door de Republikeinen beheerste belastingcommissie van Huis en Senaat zei dat de belastingvoordelen worden geneutraliseerd door belastingverhogingen elders. Maar Democraten zeiden gisteren dat er netto een belastingvoordeel is van zeker 80 miljard dollar.