Burgemeester moet AIVD tippen

Het kabinet wil dat lokale bestuurders en ambtenaren scherper letten op radicalisering in hun plaatselijke moslimgemeenschappen. Ze zouden tekenen van radicalisering moeten doorgeven aan de politie en de veiligheidsdienst AIVD.

Dat blijken de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Verdonk (Integratie) reeds afgelopen zomer gezegd te hebben tegen de burgemeesters van de zogeheten G30, de dertig grootste gemeenten. Bij een bijeenkomst van de ministers met de groep, op 6 juli, voerde ook het hoofd van veiligheidsdienst AIVD, Van Hulst, het woord.

De grotere waakzaamheid maakt deel uit van een breder beleid, dat er op is gericht de voedingsbodem voor radicalisering van moslims weg te nemen. Daarvoor wil het kabinet dat lokale besturen contacten met moslimorganisaties als moskee- en schoolbesturen aanhalen. Ze moeten de weerbaarheid van kwetsbare groepen moslims vergroten en de confrontatie aangaan met extremistische groeperingen.

Niet alle burgermeesters zijn te spreken over de oproep van het kabinet. ,,Ik ben niet de Sherlock Holmes van Tilburg'', zegt burgemeester Vreeman. Burgemeester Wallage van Groningen maakt zich zelfs grote zorgen over de ontwikkeling: ,,Natuurlijk is het goed om met mensen te praten. Maar als met het opvangen van signalen wordt bedoeld: een aanloop tot opsporen, dan ben ik het daar niet mee eens. Dat is werk van de inlichtingendienst.'' Hij vreest dat contacten met de moslimgemeenschap door de aanpak van het kabinet volledig in het teken van terrorismebestrijding komen te staan.

Remkes en Verdonk hebben hun aanpak van radicalisering van moslims bij diverse gelegenheden beschreven in brieven over terrorismebestrijding aan de Tweede Kamer. Dat van lokale besturen ook gevraagd wordt signalen van radicalisering door te geven aan justitie en veiligheidsdiensten, bleef in die brieven onvermeld.

,,Men zei dat men er van uitging dat we waakzaam zouden zijn'', aldus burgemeester Brouwer van Utrecht over de bijeenkomst met de G30 in juli. ,,Opletten geblazen'', was volgens Vreeman de boodschap: ,,Let op moskeeën, let op onderwijsinstellingen, wat voor bestuur is het, zitten er mogelijk extremistische kanten aan.'' Wallage: ,,Als je verdachte bewegingen tegenkomt, laat ons dat dan weten, dan zoeken wij het uit. Dat was de boodschap.''

Een woordvoerder van de AIVD bevestigt dat op de bijeenkomst in juli gevraagd is signalen door te geven: ,,Maar dat was niet de kernboodschap die wij wilden overbrengen.'' De AIVD wil meer de nadruk leggen op het leggen van contacten, het vergroten van de weerbaarheid en het vergaren van informatie ,,voor eigen gebruik'' door de lokale besturen. Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken stelt dat het verzoek om informatie niet aan de Kamer is gemeld omdat het niet het centrale thema van de bijeenkomst was.

ZATERDAGS BIJVOEGSEL: pagina 33