Brussel wil rokers extra afschrikken

Europees commissaris David Byrne van Volksgezondheid wil dat de EU-lidstaten afschrikwekkende foto's op pakjes sigaretten laten plaatsen om het roken te ontmoedigen. Hij heeft 42 schokkende afbeeldingen klaarliggen van onder andere teerlongen, rotte tanden en keeltumor, zei hij gisteren op een persconferentie in Brussel.

Volgens onafhankelijk onderzoek sterven jaarlijks meer dan 650.000 mensen in de Europese Unie aan de gevolgen van roken. ,,Elke minuut sterft iemand aan tabak'', aldus Byrne. Volgens hem moeten (potentiële) rokers worden wakker geschud en moeten de nationale regeringen hun inspanningen vergroten om het roken tegen te gaan. ,,Het echte gezicht van roken is ziekte, dood en verschrikking, en niet de glamour en de mondaine uitstraling die de tabaksindustrie wil schetsen.''

In onder andere Canada en Brazilië worden al afschrikwekkende foto's afgedrukt op sigarettenpakjes, en dat blijkt een matigend effect te hebben op het roken. Ierland en België hebben aangekondigd de afbeeldingen vanaf volgend jaar verplicht te stellen. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid gaat in de loop van volgend jaar bekijken of de extra-waarschuwing, naast de al bestane waarschuwende teksten, effect heeft.

Volgens Byrne kunnen de nationale regeringen niet genoeg doen om het roken te ontmoedigen, maar hij onderstreepte ook dat Brussel de lidstaten geen dictaat kan en wil opleggen. Om het bewustzijn onder de bevolking te vergroten gaat de Commissie wel met een campagne beginnen. Daarvoor is 72 miljoen euro beschikbaar, bestemd voor tv-spotjes, websites en advertenties, met jongeren als speciale doelgroep. Immers, zegt Byrne: ,,De gemakkelijkste manier om niet verslaafd te raken, is om niet te beginnen.''

Byrne, die eind deze maand een functie aanvaardt bij de VN-gezondheidsorganisatie WHO, prees gisteren landen die sigaretten extra belasten. Ook bepleit hij naar Iers voorbeeld een rookverbod in alle openbare ruimtes, inclusief cafés.