Britse gijzelaar: red mij

De ontvoerde hulpverleenster Margaret Hassan heeft gisteren een zeer emotionele oproep gedaan aan de Britse premier Blair haar leven te redden door de Britse troepen terug te trekken uit Irak. Op een door de Arabische zender Al-Jazira uitgezonden video was te zien hoe Hassan smeekte om de Britse troepen weg te halen en geen Britse troepen over te plaatsen naar Bagdad. ,,Alstublieft help me, alstublieft help me. Dit kan mijn laatste uur zijn'', zei ze met een betraand gezicht.

Margaret Hassan, een geboren Ierse die een Brits en een Iraaks paspoort heeft, woont en werk al dertig jaar in Irak, de laatste twaalf jaar als landendirecteur van de internationale hulporganisatie CARE. Afgelopen dinsdag werd ze in Bagad ontvoerd door een onbekende groepering. In haar videoboodschap van gisteren verwees ze naar het lot van Kenneth Bigley, de Brit die eerder deze maand werd onthoofd.

Hassan's smeekbede komt een dag na het besluit van de Britse regering om in te gaan op het Amerikaanse verzoek tijdelijk ongeveer 850 Britse soldaten uit Basra, in het zuiden van Irak, over te plaatsen naar de omgeving van Bagdad. De Britse versterking moet de Amerikaanse troepen meer armslag geven om de haarden van verzet in de soennitische stad Falluja op te ruimen. In Falluja zou ook de gezochte Jordaanse Al-Zarqawi zich bevinden. Ook gisteren werd in de stad weer gevochten. Daarnaast werd melding gemaakt van incidenten in het noorden van het land, onder andere in Mosul, waarbij rebellen zouden zijn gedood.

Premier Blair wilde gisteren niet reageren op de uitzending op Al-Jazira. Minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, omschreef de videobeelden van Margaret Hassan als ,,buitengewoon verdrietig'' en hij zei intens mee te leven met de familie. ,,Margaret Hassan heeft zich meer dan dertig jaar ingezet voor het Iraakse volk. Wij hopen dat alle Irakezen ons zullen bijvallen in de oproep haar onmiddellijk vrij te laten.''

Een Turkse lasser die sinds vorige maand in Irak werkte en twee weken geleden werd ontvoerd, wist gisteren te ontsnappen, heeft zijn moeder bekend gemaakt aan een Turks persbureau.