Beloning voor tip treinvandaal

Nederlandse Spoorwegen loven een beloning van 10.000 euro uit voor de tip die leidt tot aanhouding van degene die gistermorgen een bankschroef over de bovenleiding hing bij het station Nijmegen-Dukenburg. Door kortsluiting ontstond een vuurbal die de machinist van de stoptrein licht verwondde en schade aan de cabine veroorzaakte.

President-directeur van NS, A. Veenman, reageerde geschokt op het incident, waarbij zeker opzet in het spel is. ,,Het moet duidelijk zijn dat we in Nederland dit soort criminele daden niet tolereren'', aldus Veenman.

Vakbond FNV schat dat er jaarlijks ruim driehonderd gevallen van vandalisme plaatsvinden op het spoor. ,,Maar dit is geen vandalisme meer, eerder een aanslag. Hier is vooraf diep over nagedacht'', zegt bestuurder A. van den Berg. Ook Veenman noemde de daad ,,een aanslag op het leven van de machinist.''

In februari beloofde NS een beloning van 5.000 euro voor de doorslaggevende tip toen een machinist aan zijn oog gewond raakte door een ijzeren paal die bij Malden boven de rails gehangen was. Er zijn toen geen aanhoudingen verricht.

NS begon met het uitloven van beloningen toen vorig jaar een conducteur door een passagier mishandeld werd. ,,De beloning is bedoeld om bij werkelijk onacceptabel gedrag mensen sneller over de streep te trekken naar buiten te treden, en om een signaal af te geven dat NS dit echt niet tolereert'', aldus een woordvoerder.

Ook bij mishandeling van een conductrice en brandstichting in een trein waren er beloningen. In die laatste gevallen zijn de daders gepakt.

Het is de tweede keer dit jaar dat er onder werknemers van NS een gewonde is gevallen bij incidenten met vandalisme. Andere incidenten, waarbij op verschillende plekken in het land bouwmaterialen op de rails werden gelegd, of kabels doorgeknipt, leidden tot schade en vertragingen.