AKO-prijs 2004 voor Arnon Grunberg

De AKO Literatuurprijs 2004 is toegekend aan Arnon Grunberg voor zijn roman De asielzoeker. Dat heeft juryvoorzitter Paul Rosenmöller gisteravond in het societyprogramma RTL Boulevard bekendgemaakt. Grunberg zelf was niet bij de uitreiking aanwezig.

Arnon Grunberg (1971) is de eerste auteur die de AKO Literatuurprijs – nu vijftien maal uitgereikt – voor de tweede keer ontvangt. In 2000 werd zijn roman Fantoompijn al bekroond. Net als toen was Grunberg wegens verblijf in het buitenland – toen New York, nu Bolivia – niet bij de uitreiking aanwezig. Grunbergs uitgever Vic van de Reijt van Nijgh & Van Ditmar nam de prijs namens de auteur in ontvangst en las een door Grunberg geschreven dankwoord voor. ,,Ik ben met deze tweede net zo blij als met de eerste'', meldde de laureaat daarin.

De jury omschrijft De asielzoeker (2003) in haar rapport als `een boek dat de moderne mens als existentiële balling in beeld brengt' en dat `de moraal en het menselijk opportunisme aan de kaak stelt'. De roman bevat `even boeiende als tegendraadse ideeën over de menselijke conditie', aldus de jury, die naast Rosenmöller bestond uit de literair critici Jos Borré, Johan De Haes, Elsbeth Etty, Judith Janssen en Rob Schouten.

De winnaar van de AKO Literatuurprijs werd dit jaar voor het eerst bekendgemaakt in RTL Boulevard, dat in een rechtstreekse uitzending af en toe schakelde naar Cristofori in Amsterdam. Op Grunberg na waren alle genomineerden – Bernlef (Buiten is het maandag), Hafid Bouazza (Paravion), Pam Emmerik (Het wonder werkt), Kees 't Hart (Ter navolging) en Ilja Leonard Pfeijffer (Het grote baggerboek) – daar aanwezig.

Grunberg meldde in zijn dankwoord dat hij tienduizend euro van het prijzengeld beschikbaar stelt voor een Nederlandse uitgave van het werk van de Franse illustrator en schrijver Roland Topor (1938-'97). Het is niet voor het eerst dat Grunberg dergelijke donaties doet. Een deel van het prijzengeld dat hij voor zijn eerste AKO-prijs ontving, gebruikte hij om een Nederlandse uitgave van Stendhals De kartuize van Parma mogelijk te maken.