90 euro extra

Mickey Hoyle verheugt zich op zijn bestaan als 18-jarige én op het geld van de Tegemoetkoming Scholieren. De jongerencolumn van Spunk.

Over vier maanden word ik achttien. Dan ben ik volwassen en mag ik alles doen waar ik zin in heb. Ik mag gaan autorijden, waar ik zeker zin in heb. Vervolgens mag ik de verzekering smeken om geld om mijn zojuist in de prak gereden auto weer te laten repareren. Ik mag stemmen, en zal dat ook zeker doen, ook al heb ik geen verstand van politiek. Ik mag sterke drank kopen en nadat ik me helemaal lam heb gezopen mag ik ook nog een paar gram wiet op halen bij de dichtstbijzijnde wietboer.

Ja, als ik achttien word is het feest, mijn leven zal op zijn kop staan en ik beland in de goot omdat ik de verantwoordelijkheid die deze leeftijd met zich meebrengt niet aankan. Maar dat geeft niet, want ik kan natuurlijk altijd op mijn familie rekenen om mij er weer bovenop te helpen.

Een van die verantwoordelijkheden die mij misschien te gronde zullen richten is geld. Als ik achttien word krijg ik van de Informatie Beheer Groep per maand zo'n negentig euro uitbetaald. Dit heet officieel de Tegemoetkoming Scholieren, aangezien ik dan nog in de zesde klas zit, maar binnen mijn vriendenkring heet het gewoon `extra geld'. En het enige wat mijn vrienden er dan ook mee doen is uitgaan, kleren kopen en nog meer uitgaan. Ik ging hier automatisch ook vanuit totdat mijn vader mij terugriep.

Mijn vader had het informatieboekje van de IB-groep er nog eens op nageslagen. Hierin stellen zij het volgende: `Wij, de maatschappij, gaan ervan uit dat er drie partijen verantwoordelijk zijn voor het betalen van jouw lesgeld: de staat, je ouders en jij.' Mijn vader was het hier natuurlijk roerend mee eens, en nu, vier maanden voordat ik ook daadwerkelijk het geld zou krijgen, houdt hij bij wijze van spreken zijn hand al op.

Dat geld kon ik dus vergeten. Ik protesteerde hevig en haalde argumenten aan als: ,,Maar al mijn vrienden hoeven het ook niet.'' Of: ,,Ben je nou helemaal gek geworden?'' Het mocht niet baten. We kwamen tot een overeenkomst. De helft mocht ik houden en de andere helft ging naar school.

Wat ga ik met dat geld doen? Uitgeven of sparen? Eens kijken, ik wil na mijn school naar Amerika, heb een nieuwe computer op het oog en zou ook wel zo'n iPod willen. Waar geniet ik nou van: een nieuwe computer of vaker uitgaan met vrienden, praten, kletsen, verliefd worden, nieuwe vrienden maken en lol hebben? Juist, geld moet rollen.

www.spunk.nl