Zana begint Koerdische beweging

De Koerdische activiste Leyla Zana begint een nieuwe politieke `beweging' in Turkije. De politica die deze zomer werd vrijgelaten na tien jaar cel, is erg populair bij Koerden.

Ze heeft altijd gezegd op geweldloze wijze op te willen komen voor de rechten van de Koerdische minderheid. Zana wordt in haar initiatief bijgestaan door drie andere Koerden, die net als zij vast hebben gezeten.

Zana kreeg samen met haar drie medestanders in 1994 een gevangenisstraf van vijftien jaar opgelegd wegens steun aan de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) van Abdullah Öcalan. Na haar vrijlating in juni van dit jaar heeft ze veel Koerden in Zuidoost-Turkije bezocht. Ze werd daar onthaald als heldin. Zana draagt al jarenlang de bijnaam `koningin van de Koerden'.

De Koerdische heeft vandaag voor de deur van de rechtbank in de Turkse hoofdstad Ankara bekendgemaakt dat ze een nieuwe beweging wil beginnen. Ze moest samen met de drie andere aangeklaagden opnieuw voor de rechter verschijnen in verband met een derde proces. Eerdere processen werden nietig verklaard.

De Koerdische wilde niet van een nieuwe `politieke partij' spreken. ,,Onze visie en ons doel is een Koerdische democratische beweging te ontwikkelen die actief moet zijn op het gebied van vrijheid, democratie en politieke participatie. En om de mensen macht te geven'', zo zei Zana.

Zana was vorige week nog te gast in het Europees Parlement. In 1995 werd ze door dat parlement voorgedragen voor de jaarlijkse Sacharovprijs voor de mensenrechten. De activiste baarde in 1991, toen ze werd geïnstalleerd als parlementslid voor de Koerdische DEP-partij, opzien omdat ze bij de eedaflegging enkele zinnen in het Koerdisch sprak.