Verlies Heerenveen en Utrecht

Heerenveen en FC Utrecht hebben gisteren hun (uit)wedstrijden in de UEFA Cup verloren, achtereenvolgens van Benfica en Real Zaragoza.

In Lissabon wist Heerenveen gisteravond op wonderbaarlijke wijze een afstraffing te voorkomen tegen Benfica. De Friese subtopper verloor weliswaar de eerste wedstrijd in groep G van de UEFA-beker met 4-2, maar de nederlaag had na een ontluisterende eerste helft hoger kunnen uitvallen. Heerenveen leek voor rust (2-0) af te stevenen op een pijnlijk verlies, maar binnen tien minuten na rust zorgde het elftal van trainer Verbeek voor verbijstering op de akelig lege tribunes. Eerst Yildirim en daarna Huntelaar (strafschop) brachten Heerenveen langszij. Toch moeten de Friezen om verder te komen in de UEFA-beker snel leren op resultaat te spelen. De naïeve manier waarop Heerenveen gisteren de eerste helft tegen Benfica aantrad, is dodelijk in het Europese voetbal. Het duel leek na ruim een half uur al beslist door treffers van Dos Santos (foutje doelman Vandenbussche) en Nuno Gomes.

De Italiaanse succescoach Trapattoni wist niet wat hij zag toen Heerenveen in Da Luz met drie aanvallers (Yildirim, Huntelaar en Sikora) startte. Trapattoni had een behoudende tegenstander verwacht, met een versterkt middenveld. Maar trainer Verbeek dacht dat zijn elftal tegen Benfica de meeste kans op succes had met de vertrouwde speelwijze.

Het gevolg was dat de Portugese koploper, met zes internationals in de basis, heerste in de middenlinie. Bovendien wankelde Heerenveen achterin, met een onrustige Hansson, voor rust door de acties van de steraanvallers Simao en Nuno Gomes.

Het was een raadsel hoe een oppermachtig Benfica na acht minuten in de tweede helft de voorsprong weg gaf. Yildirim scoorde uit een vrije trap fraai 2-1, waarna verdediger Miguel kort daarna hands maakte in het strafschopgebied. Huntelaar benutte vervolgens de strafschop: 2-2. Het Europees onervaren Heerenveen verzuimde daarna het accent op de verdediging te leggen en de gelijke stand te koesteren. Invaller Karadas en Nuno Gomes straften die speelwijze alsnog af: 4-2.

FC Utrecht hield in Spanje lang stand, maar dertien minuten voor tijd maakte Villa 1-0, waarna hij vijf minuten later ook nummer twee aantekende. In groep C treft Utrecht in de volgende wedstrijd thuis Dnjeprpretovsk uit Oekraïne, dat zelf donderdag het Belgische Club Brugge versloeg. Austria Wien uit Oostenrijk is de vijfde club in de groep en kwam nog niet in actie.