Uitbraken blijven mogelijk

Op de uitbraak van de legionellabacterie reageerde het Amstel Hotel alert. In het buitenland is dat vaak anders.

Het ontruimen van het Amstel Hotel in Amsterdam lijkt drastisch, maar toch is de reactie van de directie alert. Nadat de bacterie bij een preventieve controle was ontdekt, zijn de autoriteiten ingeschakeld en zijn maatregelen genomen om de gasten te beschermen.

Hotels, en ook andere (vakantie)accommodaties, hebben nogal eens te maken met uitbraken van de legionellabacterie, die de dodelijke veteranenziekte kan veroorzaken. Jaarlijks sterven tientallen gasten van hotels, appartementen en campings in Europa aan de ziekte. Hoofdoorzaak zijn rammelende warmwaterleidingen waarin de bacterie zich kan vermenigvuldigen.

Informatie over de `legionellahotels' werd door de gezondheidsautoriteiten in Europa tot vier jaar geleden geheim gehouden. Dat veranderde na perspublicaties en druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (www.minvws.nl) in Nederland. Sinds 2001 maakt de European Working Group for Legionella Infections (EWGLI) namen van gevaarlijke accommodaties bekend (www.ewgli.org). EWGLI is een centraal meldpunt in Londen waarnaar Europese landen informatie doorsturen over reizigers die de veteranenziekte hebben opgelopen. Bij EWGLI kwamen dit jaar 489 meldingen binnen, vorig jaar 632. Onder hen waren 10 (2004) en 4 (2003) reizigers die de ziekte opliepen in Nederland.

Dat de druk voor meer openheid in 2001 vanuit Nederland kwam, was niet verwonderlijk. Nederland was doordrongen van de risico's na de Westfriese Flora in Bovenkarspel in februari 1999. Een uitbraak van de bacterie kostte 32 mensen het leven.

Om de mogelijkheid van legionellabesmetting tegen te gaan kwam het ministerie van VROM in 2000 met maatregelen. Controles, zoals in het Amstel Hotel, moeten de bacterie opsporen. Tegelijk dienden accommodaties hun installaties te verbeteren.

Nederland is Europees koploper in legionellabestrijding. Dat betekent niet dat er geen uitbraken meer mogelijk zijn. Ook in Nederland waren na 1999 nog ziektegevallen, zoals in een bungalowpark op de Veluwe. Het grootste risico loopt de vakantieganger echter in het buitenland, waar autoriteiten niet altijd zo alert zijn als in Nederland.

Een voorbeeld is Residence Pierre et Vacances in het Zuidfranse Cannes-Verrerie. Daar raken al veertien jaar gasten besmet, van wie er ten minste twee overleden. De accommodatie is nog steeds niet veilig, meldt EWGLI. Toch is Pierre et Vacances open. Het Amstel Hotel even niet.