Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de storing op GPS-navigatie die hulpdiensten en scheepvaart gebruiken voor hun communicatie, en een reportage over de langste overdekte skibaan (ruim 520 meter) op een afvalberg van een vroegere kolenmijn in Limburg. Verder de obstakels tussen Zuid-Afrika, Zimbabwe en Mozambique om van het Krugerpark het grootste grensoverschrijdende wildpark ter wereld te maken. Ned.2, 18.05-19.05u.

Nieuwslicht. De resultaten van een enquête over hoe Nederlanders over alternatieve energiebronnen als kernenergie en zonne-energie denken. Ook het plan dat president Bush bij de VN heeft ingediend voor een wereldwijd verbod op het therapeutisch klonen van stamcellen waarmee wellicht kanker kan worden genezen. Verder mogelijke oplossingen voor beledigende spreekkoren op de voetbaltribunes. Ned.3, 21.20-22.00u.

Nova politiek. Debat tussen ex-minister Bram Stemerdink, generaal b.d. Hans Couzy, overste Richard van Harskamp en Kamerlid Van Baalen over de vraag wat Nederlandse militairen in het buitenland mogen. Ned.3, 22.33-23.03u.

AMUSEMENT & KUNST

RTL Boulevard. Uitreiking van de AKO-literatuurprijs. Genomineerd zijn: Buiten is het Maandag (Bernlef), Paravion (Hafid Bouazza), Het Wonder Werkt (Pam Emmerik), Het grote baggerboek (Ilja Pfeijffer), Ter Navolging (Kees 't Hart) en De asielzoeker van Arnon Grunberg. RTL4, 18.35-19.30u.

De gouden Televizier-ring 2004. Rechtstreeks verslag van de uitreiking van deze prijs voor de beste televisieprogramma's van Nederland. Zangeres Tina Turner treedt op. Ned.2, 21.05-22.30u.

FILM

.Die Hard with a Vengeance (John McTiernan, 1995, VS). Derde deel in serie avonturen is superieure actiefilm vol verrassingen van uiteenlopende aard. Schurk Jeremy Irons stuurt aangeslagen rechercheur Bruce Willis en diens burgermaat Samuel L. Jackson op vossenjacht door snikheet zomers New York. Niet opgeloste raadsels en incorrect uitgevoerde opdrachten leiden tot ernstige explosies. SBS6, 20.30-22.50u.

Bandits (Barry Levinson, 2001, VS). Postmodern mengsel van satire, misdaadkomedie en liefdesgeschiedenis. Bruce Willis en Billy Bob Thornton als bankrovers, razend populair bij media en volk. Yorin, 20.30-22.50u.

The Man without a Face (Mel Gibson, 1993, VS). Regiedebuut van steracteur Gibson is behoedzame verfilming van roman van Isabelle Holland. Kluizenaar met half verminkt gezicht (Gibson) overwint zijn mensenhaat dankzij 12-jarige leerling, maar valt prompt ten prooi aan dorpsroddels over vermeende pedofilie. VRT, 21.40-23.32u.

.Four Weddings and a Funeral (Mike Newell, 1994, GB). Aangenaam sentimentele relatiekomedie zonder filmische pretenties speelt zich af tijdens vier huwelijksfeesten en een begrafenis. Scenarist Richard Curtis en regisseur Newell volgen excentrieke groep vrienden uit de Britse `upper class', die er geen van allen over denken zelf ooit te trouwen, totdat Hugh Grant de hoed van Andie McDowell opmerkt. Net5, 21.50-0.10u.

La mia generazione (Wilma Labate, 1996, It.). Politie-officier moet anno 1983 een gevangen lid van de Rode Brigade, in een arrestantenbusje onderweg van Sicilië naar Milaan, over zien te halen om oude vrienden te verraden in ruil voor strafvermindering. Sober afstandelijk drama. Canvas, 23.15-0.50u.

.Beautiful People (Jasmin Dizdar, 1999, GB). Originele, puntige tragikomedie van de Bosnisch-Britse regisseur Dizdar over de multiculturele chaos van Britten en Bosniërs in Londen trakteert op zwarte humor uit de Balkan: een Kroaat en een Serviër trekken in het hospitaal elkaars infusen eruit, een routineuze Britse arts ontraadt abortus bij een verkracht Bosnisch meisje. Ned.3, 23.55-1.30u.

Fong Sai-Yuk II (Corey Yuen, 1993, China/Hongkong). Zie tv-vooraf. BBC1, 0.35-2.05u.

RADIO

Kunststof. Hanneke Wijgh vertelt over haar boek Het Kainsteken, mijn eigen kleine oorlog waarin zij een antwoord tracht te vinden op de vraag waarom haar vader en zijn broers zich aansloten bij de Waffen SS. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder Marc Mulders in Tilburg Bart van Bockstaele over lokale radio in Canada. Vervolgens recensies van de roman Villages van John Updike en de film Caterina va in città, geregisseerd door Paolo Virzi. Voorts vrouwelijke componisten en een gesprek met kunstenaar Zeger Reyers, die een zaal in het Haags Gemeentemuseum heeft omgevormd tot visvijver met karpers. 747AM, 21.02-23.00u.