Sneller dan z'n schaduw

Medio jaren negentig mocht de Hongkong-genrecinema zich bij een westers publiek in een zekere populariteit verheugen – de heroic bloodshed-films van John Woo en Ringo Lam, de kluchten van Stephen Chow, de furieuze martial arts-fantasieën van onder meer Tsui Hark en Ching Siu-Tung bereikten behalve het chiquere filmfestivalpubliek ook bioscopen, videotheken en, incidenteel, de televisie. Dat moest dan wel na middernacht, zo redeneerden de verantwoordelijken, want welke `normale' tv-kijker snapt iets van die Chinese rariteiten die met meteoorsnelheid over de beeldbuis razen? Maar de overdracht van de Britse kroonkolonie aan Peking naderde, en de kapitaal- en talentvlucht die aan het uur U voorafging was een droefenis om gade te slaan. Dat, de ultragoedkope ramsj-tactieken waarmee HK-filmproducenten hun waar uitventten, en de wildgroei van de handel in illegale video's zorgden voor een kwalitatieve en kwantitatieve implosie van de nog maar kort bloeiende nieuwe Hongkong-cinema. Momenteel lijkt de situatie iets verbeterd; niet alleen worden er weer meer films gemaakt, ook zijn sommige regisseurs teruggekeerd, leeft de onafhankelijke cinema op en wordt er meer met andere Aziatische landen gecoproduceerd, wat voordelen in financiering en distributie oplevert. Klantenbonus: veel HK-filmklassiekers verschijnen momenteel op betaalbare dvd's.

Vanavond zet de BBC de tweede Fong Sai-Yuk-film uit 1993 in, het vervolg op het komisch-energieke één-tegen-allen-verhaal over de Chinese volksheld Fong Sai-Yuk (superster Jet Li; sneller dan z'n schaduw), die eigenlijk alle kwaaie peren in het keizerrijk bevecht. Hoofdagendapunten: circusachtige bottenbrekersscènes, niet al te verfijnde humor en een finaleknokpartij waarin de waanzin regeert. Dat is regisseur Corey Yuen hier aardig gelukt, al blijft het voor de iets veeleisendere genreliefhebber een leuke snack in vergelijking met serieuzer werk als de Once upon in China-reeks, waarvan de Fong Sai-Yuk-serie eigenlijk een licht verteerbaardere uitgave is. Wanneer in januari 2005 Zhang Yimou's geweldige zwaardvechtersavontuur House of Flying Daggers de Nederlandse filmtheaters bereikt, klopt het perspectief echter weer: als het op actie aankomt, zijn de Chinezen heer en genremeester.

Fong Sai-Yuk II (Corey Yuen, 1993), BBC1, 0.35-2.05u.

    • Oliver Kerkdijk